динозаври, чудовища

Учените откриха нов вид динозавър, тясно свързан с Tyrannosaurus rex, който властвал над Северна Америка преди около 80 милиона години, повече от 13 милиона години преди всеизвестния тиранозавър.

Смята се, че Thanatotheristes degrootorum – от гръцки „Жътварят на смъртта“, е най-старият член на семейство T-Rex, откриван досега в северните райони на Северна Америка. Той е бил от „по-лека категория“ в сравнение с тиранозавъра като тегло, но изключително бърз и по-подвижен. „Жътварят“ е живял преди около 96 милиона години и достигал до около 8 метра на дължина и 2 тона на тегло.

Художествена концепция за изгледа на Жътваря /Julius Csotonyi, CBC/

Палеонтолозите смятат, че този динозавър е връзката, свързваща средно големи примитивни тиранозаври, датиращи от юрския период (преди около 150 милиона години) с доминиращия T-Rex от периода на Кредата (достигнал апогея си преди около 66 милиона години, след което всички динозаври измират, вероятно след удар на метеорит в Земята).

Художествено изображение на тиранозавър
Жътварят на смъртта може да е изглеждал и така /Julius Csotonyi, foxnews/

„Избрахме име, което въплъщава това, което този тиранозавър е бил – единственият известен голям върхов хищник на своето време в Канада, Жетварят на смъртта“, каза пред АФП Дарла Зеленицки, асистент по палеобиология на динозаврите в канадския университет в Калгари.

Хищникът също бива наричан Танатос по името на древногръцкия бог на смъртта.

Докато T-Rex – най-известният от всички видове динозаври, обезсмъртен в епичния „Джурасик парк“ на Стивън Спилбърг от 1993 г. – дебне своята плячка преди около 66 милиона години, Танатос датира от най-малко 79 милиона години, посочва екипът. Образецът е открит от Джаред Ворис, доктор на науките. Това е първият нов вид тиранозавър, открит за 50 години в Канада.

Снимка: calgary.ctvnews.ca

Поради естеството на хранителната верига, тези големи хищници са били относително редки в сравнение с тревопасните и растителноядните динозаври. Проучването установява, че Танатос има дълга, дълбока муцуна, подобна на по-примитивните тиранозаври, които са живели в южната част на САЩ.

Снимка: Royal Tyrrell Museum of Palaeontology

От новото страшилище са намерени единствено части от два черепа. Учените смятат, че Танатос е залязъл като вид и именно това дава вазможност на Тиранозавър рекс да се развие до върхов хищник и до огромните си размери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!