30-годишна жена падна от повече от 1500 метра преди да се блъсне в дървета.

Денис Демърс все още асимилира това, което й се случи в събота вечерта в Троа-Ривиер, Канада, когато парашутът й не успя да се отвори и тя се стовари от километър и половина на земята.

„Това е чудо“, заяви Демърс пред Радио Канада в сряда. „Не знам как човек може да оживее при такова падане от самолет.“

30-годишната жена се приземила в гориста местност и се възстановява в болница с няколко фрактури, между които счупени прешлени, но полицията твърди, че животът й не е застрашен.

Скокът е осъществен в парашутното съоръжение Parachutisme Adrénaline, разположено близо до летището. Компанията отказа коментар, тъй като тече разследване.

Жената е имала опит в скачането с парашут, според полицията в Троа-Ривиер, която разследва, за да установи дали това е случай на престъпна небрежност.

Да се каже, че парашутът не се е отворил е „доста неясно и често не е правилно“, каза Нанси Корен, директор на спортния отдел на Американската парашутна асоциация (USPA), след като изслушва основните факти, предоставени от провинциалната полиция.

Парашутът трябва да бъде отворен на подходяща височина или няма да има достатъчно време за пълно разгръщане, каза тя. Има вероятност за неизправност на парашута и тогава се разчита на резервно въженце.

Въпреки това, тя каза, че парашутната неизправност е „изключително рядка“ и злополуките обикновено са причинени от грешка на използващия го, тъй като има конкретни стъпки, които трябва да се предприемат при спешни случаи.

Скачащият трябва да освободи основния улей и да разгърне резервния улей, след като основният улей е освободен, за да се гарантира, че няма заплитане, каза тя.

Коефициентът на смъртност при скачане с парашут е малък.

Скачащият достига скорост от около 177 км/ч, докато свободно пада. Това е само около 300 метра на шест секунди.

През 2018 г. са регистрирани 13 катастрофи с фатален край в САЩ от приблизително 3,3 милиона скока – най-ниският брой в историята на спорта.

Преди това е имало 21 до 24 смъртни случая годишно от 2013 г. насам – това е около една смъртност на 253 669 скока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук