жена

Широко разпространено по целия свят е вярването, че жените се справят по-добре от мъжете във вършенето на няколко дейности наведнъж. Проучване от 2019 година установява обаче, че жените всъщност не са по-добри „мултитаскъри”, а това вярване е само мит.

Д-р Сабрина Стиервалт, астрофизик в Occidental College, и нейните сътрудници от университета в Аахен и университета в Кобленц-Ландау в Германия, чрез своето проучване са имали за цел да разберат дали стереотипът, че жените са по-добри „мултитаскъри” от мъжете може да бъде подкрепен с емпирични доказателства.

За да разбере това, екипът е провел експеримент, в който участие са взели 48 жени и 48 мъже, които са вършиели няколко действие едновремнно. Двете задачи са изисквали от участниците да категоризират буквите като съгласна срещу гласна, а числата като нечетни спрямо четни. Важна характеристика на проучването е, че в допълнение към  показателите за ефективност (точност и време за реакция) в горните задачи, учените  отчитат и възможните основни различия между половете в работната памет, скоростта на обработка, пространствените способности и интелигентността.

Резултатите показват, че едновременният и последователният мултитаскинг влошават качеството на изпълнението, но това важи еднакво и за двата пола.

Въпреки че учените са предпазливи в посочването на потенциалните недостатъци на своето проучване, наличните доказателства предполагат, че широко разпространеното убеждение, че управлението на деца, домакинство и работа прави жените по-добри „мултитаскъри”, е неоправдано.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук