домашно насилие

Повече от 3 милиона жени в Турция са свалили приложението KADES, което осигурява помощ, като директно насочва силите за сигурност при случаи на домашно насилие минути след подаване на сигнала от 2018 г. насам, каза турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

„През тази година целта ни е да научим мъжете в цялата страна да проявяват самоконтрол, за да сложим край на домашното насилие“, каза Сойлу на конференция, озаглавена „Национален план 2022: Борба с насилието над жени“.

приложение КАДЕС

Според данните, представени от министъра, освен KADES полицията е получила 279 хиляди сигнала от жени, които са поискали помощ през тези три години.

„Ние освен това създадохме специални служби в полицейските управления във всички 81 окръга за борба с насилието над жени“, допълни той.

„Убийствата на жени в страната бяха 268 през 2020 г. Този брой нарасна с 15 процента през 2021 г. и достигна до 307“, каза министърката на семейството и социалните грижи Деря Янък, организатор на събитието.

Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл също участва в конференцията.

„Нашето министерство създаде 215 бюра за разследване на домашното насилие и убийствата на жени“, отбеляза той.

От своя страна министърът на образованието Махмут Йозер съобщи, че от 2014 г. броят на студентките е започнал да нараства и през 2021 г. е надминал този на студентите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!