Силен взрив избухна в сградата на либийската Национална петролна корпорация в центъра на Триполи, съобщи телевизионния канал „Ал Арабия“. Шест нападатели със стрелково оръжие и взривни устройства са участвали в нападението над централата, уточни вестник „Ал Мутавасит“, който цитира източници от органите на реда. В хода на атаката са били взети заложници, но ситуацията вече е овладяна.

Либийските специални сили са извършили операция за освобождаване на заложниците в централата на Националната петролна корпорация в Триполи. Ситуацията е напълно под контрола на властите, съобщи новинарския портал „Ал Марсад“.

Според публикацията, всички служители на корпорацията, които бяха държани от бойците, са освободени. Съобщено беше и че органите на реда са успели да евакуират директора на корпорацията Мустафа Санала.

Сградата на Националната петролна корпорация на Либия се намира в непосредствена близост до Президентския съвет и резиденцията на ръководителя на правителството.

Известно е, че един терорист се е взривил пред сградата, а втори – вътре в нея. Както съобщава вестник „Ал Уасат“, в централата на компанията е избухнал огън.

При престрелката с полицията единият от екстремистите беше ликвидиран, а двама се укриха. Трима от всичките шест терористи са взривили устройствата върху себе си, единият – на входа на сградата. Всеки един от нападателите е бил въоръжен с гранати и леки огнестрелни оръжия. Според очевидци те са били тъмнокожи. Органите на реда предполагат, че ИД стои зад нападението. Най-малко шест са жертвите на атентата, между тях има служител на компанията.

Днешното нападение далеч не е първото срещу правителствено учреждение в столицата на Либия. През май миналата година ИД нападна централата на Националната избирателна комисия в Либия, което доведе до смъртта на 16 души, а 19 бяха ранени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!