Продължава да се увеличава броят на загиналите от новия коронавирус в Китай. Жертвите вече са 80, след като 24 души починаха в провинция Хубей, центърът на заразата, потвърдиха местните власти. Общият брой на заразените в Китай вече е над 3000души.

Спрени са вътрешните полети и обществения транспорт в Китай.

Според китайски медии вече се работи за създаване на ваксина и е приключил стадият на изолиране на вируса.

46 милиона души са блокирани от властите в районите, където е доказано огнище на заразата. Почивните дни за китайската Лунна Нова година бяха удължени до  2 февруари, за да се спрат пътуванията.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус ще бъде в Пекин, за да обсъди с властите и експерти мерките срещу разпространението на опасната зараза.

СЗО публикува и последните си данни, показващи общо 2014 случая на заразени – почти всички в Китай. 29-те потвърдени случая извън Китай са в 10 държави.

По съвет на извънредна комисия от международни експерти, СЗО не е обявило разпространението на вирусната епидемия от Китай за международна опасност за световното здраве.

Такова решение от здравната агенция на ООН би довело до по-съгласувани международни действия, подобни на тези по време на пандемиите от ебола и свински грип, включително възможни ограничения за търговия и пътуване.

По-рано от Министерството на външните работи информираха, че в град Ухан са установени трима българи и българското посолството в Китай поддържа непрекъснато връзка с тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!