Коронавирусната пандемия отне не само човешки животи в буквалния смисъл на думата, но и работни места. По-голямата част от правителствата в света затвориха държавите си, спряха икономиките си и въведоха ограничения за гражданите си, в опит да се спасят от коронавируса.

През 2020г. така или иначе се очакваше тежка рецесия, но световната финансова криза дойде по-рано от очакваното.

Милиони хора по целия свят вече загубиха работните си места. Работодателите не успяха да издържат финансово заради въведените здравни мерки.

През последните два месеца лекари и икономисти спориха дали ограниченията не са прекалено строги. Финансови експерти обявиха, че милиони хора ще умрат от глад в резултат на пандемията, а не от самия вирус.

Броят на заразените от коронавирус се брои всеки ден, случай по случай.

А безработицата се изчислява месец за месец. Така че все още обобщени данни за броя на останалите без работа няма. Прогнозите са, че до края на годината те ще бъдат 240 милиона. Само в САЩ към днешна дата броят на безработните доближава 40 милиона. Иначе в световен мащаб заразените от коронавирус са 5 417 932, починали – 344 196.

А как коронавирусът се отрази на работните места по света?

В България близо 100 000 души са загубили работата си от въвеждането на извънредно положение на 13 март до днес. Това обяви в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Към днешна дата броят на безработните в страната е 299 183 лица, тоест нарастването за този период е с 98 162 човека. Държа да подчертая обаче, че тези числа са доста динамични, защото междувременно с това както има хора, които губят работа, така има и хора, които намират работа. За същия този период към вчерашна дата 37 500 безработни са постъпили на работа от началото на извънредното положение досега”.

България е една от страните с най-малко починали в резултат на коронавируса – 130 към 24 май. Общо заразените у нас са 2 427.

ЕВРОПА

  • Гърция

Около 580 000 души ще загубят работата си в периода от март до юли 2020 г., оценява Гръцката Федерация на предприятията (SEV) в своя бюлетин за гръцката икономика. Безработицата ще се увеличи с 3,7%.

Анализът на Федерацията на предприятията сочи, че 13 000 работни места са изгубени в туризма и 88 000 от другите икономически сектори, като се вземат предвид размерите на всеки сектор преди избухването на здравната криза.

Откритите случаи на коронавирус в Гърция са 2 876, а смъртните – 171. 

  • Великобритания

Броят на хората, подали молби за обезщетения за безработица във Великобритания, нарасна до най-високото си ниво от 1996 г. през април, първия пълен месец от блокирането заради коронавируса.  Броят на подалите заявления нарасна с 856 500 – най-големият досега скок за месец – до 2 077 милиона, което е 69% увеличение, съобщи Службата за национална статистика.

Увеличението щеше да бъде още по-рязко без правителствената програма за изплащане на 80% от заплатите на работниците, пуснати във временни отпуски от техните работодатели.

Броят на безработните във Великобритания може да достигне 10% през периода април-юни, показват прогнозите.

Откритите случаи на коронавирус във Великобритания са 257 154, а смъртните – 36 675.

  • Словения

Нивото на безработица в Словения се е повишило с 19,9 процента на годишна база през април в резултат на коронавирусната епидемия, достигайки рекордно висока стойност за три години, съобщи Бюрото по заетостта.

Броят на безработните достигна 88 648, което е с 13,9 процента повече спрямо март.

Бюрото по заетостта също обяви, че броят на новите работни места, предлагани през април, е намалял с 41 процента в сравнение с март и с 60 процента в сравнение с април 2019 г. Повечето от предлаганите работни места са в строителния сектор и за шофьорите на камиони.

Откритите случаи на коронавирус в Словения са 1 468, а смъртните – 107.

  • Испания

Безработицата в Испания ще достигне 19 процента през тази година, а БВП ще намалее с 9,2 процента поради коронавирус, сочат последните прогнози на правителството, съобщи „Политико“.

„Преди пандемията всички прогнози сочеха лек растеж, по-балансиран и устойчив растеж. Но през първото тримесечие шокът от [коронавируса] сложи рязък край на растежа и пейзажът се промени изцяло“, заяви министърът на икономиката Надя Калвиньо.

Откритите случаи на коронавирус в Испания са 282 370, а смъртните – 28 678.

  • Германия

Общият брой на безработните в Германия е нараснал необичайно рязко през април, показват официалните данни, подчертаващи въздействието на пандемията от коронавирус върху най-стабилната икономика в Европа.

Общият брой на безработните е нараснал до 2,6 милиона през април от 2,3 милиона през март или 5,8% този месец спрямо 5,0% предходния месец, според данни на Федералната агенция по труда BA.

„Пандемията от коронавирус вероятно ще доведе до най-сериозната рецесия в Германия от периода след Втората световна война“, заяви в изявление шефът на ВА Детлеф Шееле. „Пазарът на труда също е подложен на натиск.“

Откритите случаи на коронавирус в Германия са 179 992, а смъртните – 8 366.

  • Австрия

Ръстът на безработицата е близо 60% на годишна база. Ударът върху икономиката, нанесен от вируса – и блокирането, въведено за борба с него – доведе до това, че 571 477 души са без работа, съобщи австрийската служба за заетост AMS.

При сравняване с 361 202 души, колкото са били безработните в края на април 2019 г., се получава годишен ръст от 58 процента.

Сега има десет пъти повече търсещи работа, отколкото свободни работни места, като самите те намаляват трета година на година.

Откритите случаи на коронавирус в Австрия са 16 503, а смъртните – 640.

САЩ

Коефициентът на безработица в САЩ през май – юни може да надхвърли рекордните 20% вследствие на икономическата криза, причинена от пандемията в САЩ. Негативната прогноза бе представена от председателя на Съвета на икономическите съветници при президента на САЩ Кевин Хасет в интервю за CBS, което беше излъчено в неделя.

„В момента в САЩ има над 30 милиона души, които са подали заявления за обезщетения за безработица. Това е в най-големият шок за пазара на труда след Втората световна война“, каза Хасет.

Той очаква пик на нивата на безработицата през май или юни. “

20,5 милиона души са загубили работата си за месец. Министерството на труда публикува данни, че броят на подалите молби за обезщетения за безработица в САЩ през последните седем седмици е надхвърлил 39 милиона.

Откритите случаи на заразяване с коронавирус в САЩ са 1 667 437, а починалите – 98 691.

Всичко това навежда на мисълта, че коронавирусът ще нанесе по-тежки поражения върху икономическия, отколкото върху здравния статус на гражданите, нещо, за което мнозина анализатори отдавна предупреждаваха, но политиците не желаеха да слушат, понеже в битката с невидимия враг те извайваха своите героични образи. Разбира се, тази героична поза, през есента може да бъде заплатена много скъпо чрез гнева на милионите безработни в Европа и по света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!