Кошмар в Турция
Кошмар в Турция Снимка: БГНЕС

Над 2300 души са загиналите в Турция и Сирия в райони, където станаха две земетресения над седма степен по Рихтер. Турските власти съобщават за над 1500 жертви, още стотици има в Северна Сирия. Трусовете са усетени далеч зад пределите на двете пряко засегнати страни. Анкара обяви 7-дневен национален траур.

България е сред държавите, които вече оказаха помощ, като изпрати в Турция спасители с два самолета „Спартан“.

От Министерството на външните работи съобщиха, че по информация на местната изселническа общност български и турски гражданин, живеещ в град Искендерун, е в неизвестност след като сградата, която е обитавал, е била разрушена от земетресението. Това земетресение е най-силното в Турция след труса от 17 август 1999 година, когато загинаха 17 000 души, припомня БНР.

Часове след първия трус от 7,8 по Рихтер в 4:17 сутринта близо до Газиантеп в Турция, по обед около 13:30 стана още едно земетресение с магнитуд 7,5 в окръг Кахраманмараш.

Трусовете са усетени и в Ливан, Кипър и Израел, отчетени от сеизмографите и в Дания и Гренландия. Регистрирани са и над 100 вторични, някои – над шеста степен.

Оцелели описват случилото се като апокалипсис. Шок и ужас беше показан в кадри от Южна Турция и Северна Сирия с падащи здания и хора, оплакващи най-близките си.

Турските служби за извънредни ситуации са получили над 2800 съобщения за срутени сгради. Граничещият със Сирия окръг Хатай е сред най-тежко засегнатите труса – в образувалите се ями по пътищата пропадат цели коли. Сериозна е ситуацията в Газиантеп, Малатия, Диарбекир, Адана, Османие.

Президентът Реджеп Ердоган, заяви, че това е най-голямото бедствие от десетилетия:

„Не знаем колко ще нарасне броят на загиналите и пострадалите, тъй като работата на спасителите продължава в развалините на много сгради в зоната на трусовете. Но надеждата ни е, че ще се възстановим от това бедствие с възможно най-малко човешки жертви“.

„Има предложения към Анкара за помощ от 45 страни, включително НАТО и Европейския съюз“, съобщи още президентът.

Хора в цяла Турция масово се втурнаха към центровете за кръводаряване, за да помогнат на пострадалите.

Помощ предложиха редица държави, сред които Съединените щати, Русия, Китай, Индия.

Жертвите в Северна Сирия на катастрофалния среднощен трус са над 800, а ранените – близо 2300.

Земетресението не е било усетено в турската столица Анкара, разказа пред БНР Айше Каяпинар, преподавател в Националния военен университет в столицата.

Каква е обстановката в Адана при продължаващите вторични трусове описа за „Хоризонт“ Ибрахим Йълмаз:

„В Адана сега сме спокойни, обаче сме на улицата, на поляните. Не можем да влезем в къщите, защото трусовете продължават всеки час, на два часа веднъж. Тук е по-спокойно от източните градове, например Анте, Диарбекир, обаче не можем да влизаме вътре. Със семействата си сме в колите. Голямо земетресение. Люляхме се като в люлка. Сутринта, 4:17 ч. беше. Със зор избягахме на улицата. Хората в колите са с одеяла, ще нощуват навън“.

България е готова да окаже всякакво съдействие на съседна Турция, както със специализирана техника и спасителни екипи, които да окажат помощ на местните власти при разчистване на развалините от земетресението и търсенето на оцелели хора, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

До момента към Турция са изпратени 73 спасители, над 30 единици специализирана техника и 5 кучета на БЧК. Страната ни е в готовност да окаже и друга подкрепа, подчерта Донев:

„Разбира се, при заявка от турската страна да предоставим и допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите. Очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна, включително палатки, най-необходимото, вода, храни и така нататък, медикаменти, за да окажем пълна подкрепа на пострадалите. В непрекъсната връзка сме и с посолството на Турция в Република България. Също така и нашите екипи там на място от местните власти ще получат също информация, така, че сме в непрекъснат контакт и връзка“, заяви премиерът Гълъб Донев.
Посланикът на Република Турция в България Айлин Секизкьок в специално интервю за Програми на турски език на Радио България благодари за съпричастността на България:

„Приятел в трудни дни се познава. Веднага, щом беше обявена новината за земетресението, в ранните часове на деня ми се обади президентът Радев и заяви, че българската държава е готова да ни помогне с всички възможни средства. Той ни увери, че България ще е с нас. Преди малко излетя и първият самолет със спасителни екипи. Изпратени бяха медицински и хуманитарни помощи. Веднага след това потеглиха и коли с помощи и екипи от спасители. Господ да ги благослови! За нас помощта от съседна България е много важна и значима“, каза посланик Секизкьок.

Десет европейски екипа са изпратени в най-пострадалите райони. В подкрепа на турските власти работи и европейската спътникова система „Коперник“. От Брюксел изразиха готовност за оказване на помощ и на Сирия, също тежко засегната от земетресението.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук