Либия, сражения

Силите, подкрепящи международно признатото либийско правителство, водиха къща по къща боеве с войските на генерал Халифа Хафтар в южната част на столицата Триполи и по всичко личи, че вземат надмощие, съобщи „Ройтерс“.

Правителствените войници, някои от които облечени в дънки и тениски, използваха за прикритие изоставени сгради, докато стреляха по позициите на противника. Някои носех противовъздушни оръдия, които трябваше да демонтират от камионите си, за да могат да минат по тесните улички.

Либийската национална армия на ген. Хафтар, която поддържа съперничещата администрация на Източна Либия, започна офанзива срещу Триполи преди 3 седмици, но въпреки ожесточените сражения, не успя да пробие южната защитна линия на града.

Битката за столицата илюстрира провала в опитите на ООН да възстанови мира в страната, разделена от двете враждуващи фракции, и заплашва да продължи да разрушава либийската петролна индустрия.

Екип на „Ройтерс“,отишъл на място в столичното предградие Айн Зара, оцени, че правителствените войски са напреднали с около 1 500 метра в сравнение с визитата на терен отпреди няколко дни.

Други сектори от фронтовата линия обаче изглеждат непроменени и ситуацията остава динамична. По време на сраженията и двете страни превзимаха и губеха територия, понякога в рамките на часове.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!