Имоти Анталия

Жители на Анталия настояват властите да забранят да продажбата и даването под наем на имоти на руснаци. Турски граждани са пратили петиция в платформата Change, подписана за два дни от 9486 души, съобщи Moscow Times, цитиран от в.“Сега“. 

Пазарът е дестабилизиран и от намесата на руски и украински имотни агенти.

Турското издание Hurriet Daily News пише, че руснаците и украинците вдигат и без това високите цени на жилищата, а броят на рускоезичните търговци на имоти вече надвишава броя на турските лицензирани търговци.

Заради наплива на чужденци цената на имотите е скочила 5 пъти в последните 2 години, което надвишава средния доход на турците, пише в петицията. Резкият скок на наемите довел до криза в имотния пазар и до демографски промени – 25% от населението на Анталия са вече чужденци, пише в петицията.

„На фона на имиграционната вълна броят на украинците и руснаците, които участват в сделките с недвижимости в Анталия, стигна 10 000 души. Тези хора нарушават правилата на нашия пазар, създават собствени групи от стотици хора в WhatsApp, нямат никакъв опит, но бързо започнаха да контролират имотния пазар в Анталия. Ние не можем да влезем в тези групи, защото не ни допускат“, оплакват се в петицията.

Интересен е паралелът с България, където години наред се случваше същото нещо. Почти цялото ни Южно Черноморие се презастрои с огромни бетонни комплекси, чиито апартаменти бяха купувани предимно от руснаци и украинци. В повечето случаи ставаше въпрос за ваканционни имоти или такива с инвестиционна цел, което увеличи изкуствено цените им и те станаха непосилни за обикновения българин. По абсолютно същия начин хората се изолираха в руски или украински групи, без да допускат българи или да се интегрират. Само, че за разлика от турците, които се бунтуват открито, ние не показахме, че по някакъв начин това ни пречи, а напротив – превърнахме морските ни курорти в оазис за чужденците, но недостъпни и нежелани за българите.

Сега същото нещо се наблюдава в Турция, където е значително по-евтино, а за наше щастие (или нещастие), руснаците и украинците разпродават закупените в България имоти. Но пък бетонните комплекси остават.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук