Жителите на столичния квартал „Факултета“ искат точни отговори и искат да разберат кой е виновен за инцидента с 16-годишното момче, което загина в неделя от токов удар от улична шахта на бул. „Иван Гешов“.

Те поискаха оставката на кмета на София – Йорданка Фандъкова и на кмета на район „Триадица“. В знак на протест те спряха за кратко влака, който минава през квартала и затвориха улица „Суходолска“. Хората искат строги наказания за виновните, като обявиха, че най-гневни са заради тиражираната версия, че причина за токовия удар са мокрите обувки на детето.

Близки на момчето споделиха, че в навечерието на протеста са били „заплашвани“ от цивилни и униформени полицаи, обикалящи квартала. От полицията обясниха, че обиколките им в района са били рутинни.

По-рано през деня става факт първата оставка, свързана с трагичния инцидент. Главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков напуска поста си. Районния кмет Димитър Божилов Божилов обясни, че издадената служебна бележка, с която се позволява захранване към мрежата, е подписана по време, когато главният архитект е отсъствал от работа. Той посочи, че детайлите за това кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричастността на този документ ще констатират разследващите органи.

След инцидента стана ясно, че и всички павилини в района са незаконни. За хвърчащата бележка на основата, на която на обекта е вкаран ток, стана ясно по време на вчерашния брифинг на кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя обвини директно за смъртта на 16-годишното момче ЧЕЗ, районната администрация и болница „Св. Иван Рилски“. По-късно от ЧЕЗ отново заявиха, че не носят отговорност за случилото си.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!