Снимка: bTV

Скандален случай на малтретиране и неглижиране на 7-годишно дете, който разследват полицията и социалните във Враца.

Според официалната информация момиченцето е оставяно да спи в нежилищна постройка върху гуми и без отопление. Пастрокът е задържан под стража, съобщава bTV.

Социалните работници са били сезирани от жител на въпросното село, който имал съмнения, че върху детето е упражнявано домашно насилие.

В хода на изясняване на случая е станало ясно, че момиченцето е споделяло в училище, че е било бито от пастрока си, но е разказвало това много спокойно и е оставяло впечатление, че си измисля.

Пред тях то казвало също, че живее в стая с паяци и миши.

В същото време детето е казвало на връстниците си, че така е лъгало и в детската градина. В същото време обаче и класната ръководителка, и медицинското лице са забелязвали синини по тялото.

За унизителното и жестоко отношение към детето е задържан пастрокът му, в чиято къща детето живеело от две години.

„Каза ни, че живее в стая със синя врата, в която има мишки и паяци, че не се храни редовно, случвало му се е да не вечеря, храната му се е подавала в буркани. На въпросите какво е правело там – аз там ходех да си играя, но и там спя вечерно време“, обясни Мария Търнавска, директор на РД „Социално подпомагане“ – Враца.

Когато разследващите влизат в имота, установяват, че детето спи в парник със стени от найлон и под от цимент.

„Температурите в помещението са били равни с температурите навън, детето наистина е спяло върху автомобилни гуми, върху които е имало дъска, постлана с одеяло“, каза още Търнавска.

„Живяло е вътре в къщата, и това ли да ви показвам, и гащите ли, на какъв ви приличам, на човек, който не е отгледал две деца, който гледа друго дете.

Къде е открила полицията детето според вас, навън си е играло. Социалните са идвали не един път, може би десет пъти“, заяви Иван, баща на пастрока.

„Като е доказана достоверността на сигнала, незабавно е разпоредено образуването на наказателно производство, в хода на което са събрани достатъчно доказателства за виновността на определено лице“, каза Веселин Тодоров, наблюдаващ прокурор.

Детето е настанено у роднини. Не е изключено майката да бъде лишена от родителски права.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук