град София
Град София

София е станала по-скъп за живеене и работа град, като се изкачва с 15 места от 2020 г. – на 165-то от 180-то, според проучване на Mercer за разходите за живот.

Ашхабад, столицата на Туркменистан в Централна Азия, е най-скъпият град за живеене тази година. Най-евтиният град в света е Бишкек, столицата на Киргизстан, следван от Лусака в Замбия и Тбилиси, Грузия.

Ашхабад, Туркменистан
Централната част на Ашхабад, Туркменистан/Снимка: Wikipedia

Ашхабад в Туркменистан, Хонконг и Бейрут са трите най-скъпи града в света за живеене и работа на емигранти през 2021 г., според годишното проучване за разходите за живот на глобалната консултантска компания Mercer.

Хонконг се изплъзва от челната позиция, докато Бейрут скача с 42 места, за да се превърне в третия най-скъп град в света.

Жилищни и търговски сгради в Хонг Конг, Китай
Жилищни и търговски сгради в Хонг Конг, Китай

Повече от половината от 10-те най-скъпи градове през 2021 г. се намират в Азия. Токио и Цюрих падат с по едно място на съответно четвърто и пето място, а Шанхай се класира на шесто, с едно място по-нагоре от миналата година. Сингапур се премесва от пето място на седмо. Топ 10 на най-скъпите градове се заключва от Женева на осма позиция, следвана от Пекин и Берн.

Класацията от 209 града измерва сравнителните разходи за повече от 200 артикула, между които жилище, транспорт и храна. Тазгодишната класация показва как Covid-19 е разклатил индекса, докато страните продължават да се борят с икономическите последици от пандемията.

Но това е добра новина за емигрантите в Дубай и Абу Даби, където цената на живота е спаднала. Икономиката на ОАЕ продължава да се възстановява от предизвиканото от пандемия забавяне. Правителствените инициативи, включително визи за чуждестранни пенсионери и разширяването на 10-годишната схема за златни визи, за да насърчи чуждестранните специалисти да се установят в страната, също са спомогнали за подобряване на инвестиционните настроения.

Дубай, ОАЕ
Дубай, ОАЕ

Проучването на Mercer помага да се определят разходите за чуждестранни пакети за служители по международни задачи.Те зависят от фактори като колебания във валутата, инфлация на разходите за стоки и услуги и нестабилност на цените за настаняване.

„Разходите за живот винаги са били фактор за международното планиране на мобилността, но пандемията е добавила изцяло нов слой сложност, както и дългосрочните последици, свързани със здравето и безопасността на служителите, дистанционната работа и политиките за гъвкавост, наред с други съображения”, каза Иля Бонич, президент и ръководител на стратегията на Mercer.

Слабостта на долара е понижила разходите за емигранти в САЩ, въпреки нарастващите разходи за стоки и услуги. Ню Йорк е класиран като най-скъпият град в САЩ, следван от Лос Анджелис, Сан Франциско, Хонолулу и Чикаго.

Междувременно засилващото се евро е довело до изкачване на няколко европейски града в класацията. Париж се издига до 33-то място. Великобритания остава стабилна, като Лондон (18) и Бирмингам (121) се издигат съответно само с едно и осем места. Рим е на 47 – покачване от 65 през 2020 ., Берлин е на 60-то – от 82. Мадрид – на 67-мо – от 87-мо. Прага – на 90-то – от 97-мо.  Атина – на 115-то – от 138-мо. Тирана – на 152-ро – от 163.  Букурещ – на 160-то – от 174-то. Белград – на 163-то – от 183-то.

Лондон
Лондон, Великобритания

„Градовете в Обединеното кралство остават относително стабилни в класацията тази година, поради ниската инфлация. Добавя се и факта, че паундът остава силен спрямо всички основни валути по време на пандемията“. Това каза Кейт Фицпатрик, лидер на глобалната практика за мобилност на Mercer за Великобритания и Ирландия.

В Азия индийският Мумбай е най-скъпият град, въпреки че е спаднал с 18 места в тазгодишния индекс. Причината е относително слабата индийска рупия в сравнение с други градове в класацията.

Австралийските градове са се покачили в тазгодишния индекс, когато местната валута се е повишила спрямо щатския долар. Сидни е най-скъпият град в Австралия за международни служители. Той скача с 35 места, за да се класира на 31-во място в индекса, следван от Мелбърн, който се изкачва с 40 места до 59-то място.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!