Жозеп Борел
На снимката: дипломат номер 1 на ЕС, Жозеп Борел

Големите империи от миналото се връщат, предупреди върховният представител по външни работи на ЕС Жозеп Борел. Той направи днес обръщение към европейските депутати в навечерието на предстоящия Европейски съвет, на който основна тема ще бъде Турция и напрежението с Гърция.

„Европа се сблъсква със ситуация, в която се връщат големите империи или поне три от тях – Китай, Русия и Турция. Големите империи от миналото се връщат не само с достъп до непосредственото им съседство, но и в глобален план, а това е нова среда за нас“, заяви Борел, добавяйки, че Турция е „един от тези елементи“.

Дебатът тази сутрин беше фокусиран основно върху ситуацията в Източното Средиземноморие и напрежението между Турция и Гърция.

Според ръководителя на европейската дипломация, ще бъдат необходими допълнителни усилия за успокояване на обстановката и деескалация в региона. Последните действия на турската страна с оттеглянето на кораба „Оруч Реис“ е стъпка в правилна посока и дава надежди, че спорът може да се реши чрез диалог.

Турция трябва да се въздържа от едностранни действия. Онова, което се случи през лятото е неприемливо и министрите на външните работи на ЕС бяха много ясни, че без напредък ще има последици върху отношенията между ЕС и Турция.

Този въпрос ще бъде обсъден следващата седмица по време на Европейския съвет, когато ще се обсъжда Турция, инцидентите в Източното Средиземноморие и отношенията ЕС – Турция.

Борел изрази надежда, че лидерите на ЕС ще успеят на намерят конструктивен подход към Анкара, но много неща ще зависят от ситуацията през следващите дни. Той заяви, че Турция остава ключов партньор на ЕС особено по въпросите на миграцията и предупреди лидерите на ЕС да имат предвид този факт

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!