Картата, на която е отбелязано съкровището
Картата, на която е отбелязано съкровището. Снимка:БТА

Стара карта, на която е отбелязано мястото, където нацистки войници са скрили съкровища на стойност милиони евро по време на Втората световна война, запали въображението на десетки любители иманяри в Нидерландия тази седмица, предаде Ройтерс.

Националният архив на Нидерландия публикувал картата във вторник. Веднага след това тълпи от иманяри с металотърсачи и лопати се втурнали да копаят в нивите около селцето Омерен в източната част на страната.

Според архивите картата показва къде нацистите са скрили четири големи сандъка, пълни с диаманти, рубини, злато, сребро и всякакви бижута. Богатствата били ограбени след експлозия в банка през август 1944 г.

Картата е иззета малко след войната от немски войник от специален институт, натоварен със задачата да проследи немските капитали в Нидерландия, след като страната е освободена от нацистката окупация през 1945 г., съобщава БТА.

Картата е публикувана след като официално е изтекъл срокът на засекретеност от 75 години.

Въпреки че съществуването на съкровището никога не е било напълно потвърдено, институтът предприел няколко неуспешни опити да го открие през 1947 г., казва говорителката на Националния архив Ан-Марике Самсон.

„Не знаем със сигурност дали съкровището е съществувало. Но институтът направи много проверки и установи, че историята е надеждна“, коментира Самсон. Тя добавя, че никога не са успели да го открият и вероятно вече е било изкопано.

Но дори минималният шанс да намерят някакви ценности, не е попречило на десетките аматьори златотърсачи да опитат късмета си.

„Виждам навсякъде групи от хора с метални детектори“, твърди 57-годишният Ян Хензен, който също е сред търсачите.

„Срещам наоколо хора от цялата страна“, съобщава бившият кмет на Омерен Клаас Тамес, който сега управлява фондация, собственик на земите, в които може би се крие съкровището.

„Карта с редица от три дървета и червен кръст, отбелязващ мястото, където трябва да бъде скрито съкровището, разпалва въображението“, уточнява той.

Още международни новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук