Зоопаркът в Сидни представи три редки суматрански тигърчета пред посетителите и публично обяви имената им. Две от редките животинчета са женски, а третото-мъжко. Те са родени на 17 януари от 8-годишна тигрица – част от програма за размножаване на вида, в хода на която в зоологическата градина „Таронга“ са видели бял свят 21 суматрански тигри.

„Имаме малко момиче, което се казва Мауар /означаващо „Роза“ на индонезийски/, другото женско е Тенгах Малам /“Полунощ“/, а малкото момче е Пеманах /“Стрелец с лък“/. Малките сега са на 10 седмици, тежат по около 7,5-8 килограма и растат бързо. Те се движат много и това е наистина чудесно. Виждали сме ги да пият вода от басейнчето само преди ден и това бе първият им път, в който ги забелязахме да го правят“ – каза гледачката им от зоопарка Луис Джинман.

Суматранските тигри са най-малкият съществуващ тигърски подвид и те бяха признати от природозащитниците за опасно застрашени от изчезване. По-малко от 400 индивида живеят на свобода на индонезийския остров Суматра, алармира Фондът за опазване на дивите животни.

Суматранските тигри достигат най-много 150 кг тегло. За сравнение техните най-едри братовчеди – сибирските /амурски/ тигри, които също са застрашени, могат да надхвърлят двойно тези килограми.

Някои учени отричат суматранския тигър като обособен подвид, а го смятат за принадлежащ към изчезналия подвид на яванския тигър, последният екземпляр от който е видян през 1972 година.

Генетични изследвания са показали интересни резулатти, според които генетичните характеристики на суматранския тигър говорят, че ако не изчезне, далече в бъдещето от него ще произлезе нов животински вид.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук