Доли Партън е една от най-известните изпълнителки на всички времена. Тя не само успя да се задържи на върха за повече от 50 години, но успешно разви частен бизнес. На всичкото отгоре, мнозина я определят като една от най-красивите знаменитости в света.

Доли Партън

Партън е родена в много малко градче – Питман Център, Тенеси, на 19 януари 1945г. в обикновено семейство. Баща й работел на няколко места, за да осигури достатъчно пари за семейството си. Доли има още 11 братя и сестри. Затова се налагало майка й да стои вкъщи и да се грижи за тях.

Доли Партън

Още от малка Партън обича да пее. В църквата тя участва в хора, свири на китара. Скоро родителите й успяват да й купят собствен инструмент. Бързо Доли се превръща в местна знаменитост. Започва да пише свои песни.

Доли Партън

По съвет от иконата на кънтри музиката – Джони Кеш, Партън решава да последва мечтата си и да стане кънтри певица. След като завършва гимназия, тя се насочва към Нешвил – музикалната столица на света.

Доли Партън

Въпреки това, звукозаписният лейбъл, с който тя подписва договор „Monument Records” искал тя да е по-поп певица, смятайки, че това ще отговори на гласа й по-добре. В крайна сметка Партън успява да убеди лейбъла да й позволят да записва кънтри песни. Когато е 20-годишна тя записва първия си хит „Put It Off Until Tomorrow”. Не минава много време преди Партън да пробие.

Доли Партън

До края на 60-те години Партън участва в телевизионно предаване с Портър Вагонер, който успява да я уреди да подпише с RCA Victor. Това помага на Партън да се превърне в мейнстрийм певица . В края на 70-те Партън започва соловата си кариера.

Доли Партън

1974г. е може би най-успешната година за Доли Партън. Тогава тя пуска някои от най-големите си хитове – „Jolene”, “Love is Like a Butterfly” и “I Will Always Love You” (която преотстъпва на Уитни Хюстън).

Доли Партън

През 80-те Партън влиза и в киното. Десетки нейни песни покоряват американските класации.

Доли Партън

Днес Доли Партън е почти на 75 години е все още е една от най-големите звезди в света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!