Франция планира да разработи антисателитни лазерни оръжия, но ще ги използва само за самозащита, заяви министърът на отбраната, като изложи новата военна стратегия на страната за космоса.

Големите военни сили по света инвестират в нови технологии за космоса, който се разглеждат като нова военна граница, с възможност за унищожаване или увреждане на спътници.

„Ако нашите спътници са застрашени, ние възнамеряваме да ослепим тези на нашите противници – каза Флоранс Парли – Запазваме си правото и средствата да можем да отговорим: това може да означава използването на мощни лазери, използвани от нашите сателити или от патрулиращи нано-спътници.“

Понастоящем се изчислява, че около 2 000 активни спътника обикалят около Земята, най-вече за да бъдат ползвани за търговски комуникации, но също така и следене на времето и за шпионаж.

Експерти отбелязват, че САЩ, Русия и Китай са способни да унищожат вражеските сателити, използвайки ракети, изстреляни от Земята, а вероятно и предизвиквайки съзнателно сблъсъци.

Представител на НАТО каза пред „Франс прес“ миналия месец, че не е известно да има разположени в орбита оръжия с космическо базиране, но нараства загрижеността от „засилващото се агресивно поведение“ на Китай и Русия.

През март Индия разруши един спътник с ракета.

„Ще разработим мощни лазери – каза Парли по време на реч, изнесена в град Лион – Това е област, в която Франция изостава. Но ние ще наваксаме.“

Френският президент Еманюел Макрон обяви на 13 юли намерението си да създаде френско командване на космическите сили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!