България ще преговаря с Австрия за придобиване на високопроходима техника за охрана на държавната граница.

Правителството възложи на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев да проведе консултации с Федералното министерство на отбраната и спорта на Австрия за придобиване на високопроходима техника, която да подпомага охраната на държавната граница.

Според МО придобиването на подобна техника, значително ще повиши способностите за контрол на бежанския поток по сухопътната граница на България.

По информация на „Капитал” става дума за 40-50 машини за нуждите на армията ни – камиони, джипове и бусове, но не и бронетранспортьори. Условието на Австрия е техниката да бъде използвана изключително за охрана на границата. Първоначално намерението е било военната техника да дойде под формата на дарение. В последствие обаче се оказало, че австрийското законодателство не позволява извършването на държавни дарения.

Затова сега се минава на вариант покупко-продажба между България и Австрия „на символична цена”.

Това е поредната инициатива от страна на властите във Виена за блокирането на балканския маршрут за нелегална миграция. През последните месеци австрийското правителство последователно инвестира сили и средства в службите за сигурност на балканските държави, за да минимизира бежанския натиск по собствената си граница.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук