Парламентът отложи неясно за кога одобряването на резултатите от проведения национален референдум в началото на ноември, предлагащ промени в избирателната система. Обсъждането на проекторешението на Народното събрание за приемане на вота беше отменено по искане на народния представител от ДПС Четин Казак, който направи същото и в рамките на заседанието на правната комисия преди ден. Той обясни мотивите си така:

„Има дело, висящо пред ВАС, от което зависи въобще каква процедура трябва да се предприеме от тук нататък. Комисията по правни въпроси прецени, че в края на мандата на това Народно събрание, единствено и само с чисто политически и популистки подбуди, с които целят вносителят – ГЕРБ, да се издокара за последно пред избирателите.“

Четин Казак добави още, че дори и да има становище на съда, малкото оставащо време до края на 43-ото НС няма да позволи на депутатите да разгледат резултата от референдума.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обвини ДПС в опит да се блокира предложението: „Няма време за отлагане! В рамките и в хоризонта на това Народно събрание отлагането би означавало отричане, отхвърляне, замитане волята на избирателя по отношение на проведения референдум. Всички ще отговаряме, колеги, и то много скоро!“ – заяви Кирилов.

В началото на обсъжданията, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призова депутатите да подкрепят решението и така да се изрази нагласа за разглеждане на референдума. Мотивът му беше, че хората не са съгласни с настоящите изборни правила и искат промяна, която са изразили с вота си. Цветанов напомни, че гласувалите на допитването са 2.5 млн. души и постави въпроса дали при провеждане на избори по сегашната система следващият парламент ще бъде легитимен.

В крайна сметка обаче гласовете на ГЕРБ не стигнаха за подкрепа на проекта за решение и то бе отложено с гласовете на 99 парламентаристи, 76 бяха против, а четирима се въздържаха.

В четвъртък ГЕРБ ще внесе нов законопроект, за да може следващата седмица, на извънредно заседание на Правната комисия, да бъдат гледани и двата законопроекта за резултатите от референдума. Първият беше внесен от омбудсмана Мая Манолова в края на 2016-та.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук