Гледам от известно време Корнелия Нинова е взела да кваси морето. И не само го кваси, ами и му цука, та да се хване по-бързо. Колкото на реформаторите не им се искаше това Народно събрание да се свършва, толкова, че и повече на комунистите им се иска да идват изборите по-бързо.

Президентът Плевнелиев, на когото вече никой нищо не може да му направи, изнерви комунистите, проточвайки максимално процедурата. Накрая отказа да прави служебно правителство, без да го е съгласувал с Румен Радев.

Обективно гледано, интерес от бързи избори има само Бойко Борисов. ГЕРБ все още има потенциал за спечелване на изборите, но той вероятно ще се топи. Предпоставките са много и са обект на по-друг анализ.

Корнелия обаче предпочита да форсира. БСП залага на конфронтация, атакувайки и президента, и ГЕРБ, и реформаторите, и всичко, що мърда. Комунистите поведоха война. Може и да я спечелят. Ама не е сигурно.

Както се казва, слуховете за смъртта на ГЕРБ са силно преувеличени.

Загубата на президентските избори е тежък удар, но тя повече загуба на ГЕРБ, отколкото победа на БСП. Бившата комунистическа партия досега не е дала никакви доказателства, че може да е алтернатива, че може да обедини голямо количество хора за нещо по-различно от това, което ни се дава вече четвърт век.

Може да си имаме пристрастия каквито си щем, но сериозна разлика между премиер Борисов и премиер Нинова няма. А ако Доган е закачен за Нинова, изборът на Борисов е по-приемлив за повечето българи.

Това ще се и види на изборите.

БСП има основен проблем и той е да даде гаранции, че няма да е заложник на Доган.

А в друг план форсингът и истерията за предсрочни избори не работят за победата на комунистите.

Ясно е, че ще има избори. Ясно е, че ще са след 3, максимум 4 месеца и че ще ги организира служебно правителство, назначено най-малко със съгласието на президента Радев, най-вероятно лично от него след 22 януари, може би още на същия ден или на следващия.

Нормалният разсъдък приема тази логика, президентът Плевнелиев не прави нищо друго, освен да я следва. Правителство за 30 дни, от които три дни Коледа, два дни Нова година, е абсолютна дивотия.  Законът и Конституцията са за да правят живота на хората нормален и предвидим, не да творят абсурди.

И за самата БСП, и за президента Радев ще е добре да приемат нещата спокойно, да мислят в нормални категории и да не изправят зорлем на нокти институциите. Да се държат като нормални и отговорни хора.

Щото имаме повече доказателства за противното.

Георги Даскалов

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук