Напрежение в Македония заради участието на албанските партии във властта, което наблюдаваме напоследък,  всъщност е трудният финал на десетгодишното управление на Никола Груевски, една система, която доста трудно и мъчително си отива, коментира случващото се в страната пред БНТ специалистът по балканска история д-р Наум Кайчев.

Според журналиста Коста Филипов, също гост в студиото, моделът Груевски се е изчерпал.

Груевизмът в неговите проявления като злоупотреба на властта, страхотни размери на корупция, тоталитарно, авторитарно управление на съдебната система, контрол върху медиите и други методи, всъщност е към своя край. Това обаче поражда всички проблеми за мирното предаване на властта, след като се видя, че довчерашните албански партньори на Груевски не искат да участват с него в този кабинет, смята Коста Филипов.

Хиляди излязоха на улицата срещу намерението на лидера на проевропейската опозиция Зоран Заев да състави коалиционно правителство с албанските партии. По думите на Кайчев последната надежда на досега управляващите партии е да се мобилизират гражданите с етнически заплахи. Експермиерът Груевски, който за първи път от 10 години се оказа извън властта, използва темата за албанския език, за да придаде на проблема междуетнически, а не политически и граждански характер, счита още изторикът. Коста Филипов допълни, че сатанизирането на т. нар. „тиранска платформа“ от страна на спечелилата изборите през декември 2016-та  ВМРО ДПМНЕ, се прави с цел хората да бъдат уплашени, че ако не подкрепят Груевски, Мекедония е загубена.

До сегашната ситуация се стигна, след като изборите, които се проведоха на 11 декември 2016 г., не произведоха категоричен победител. ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 от 120 мандата, само с два повече от социалистите от СДСМ. Бившата управляваща партия в Македония, обаче,  не успя да се договори в срок за съставянето на кабинет с досегашния си коалиционен партньор – етническата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) на Али Ахмети. Така мандатът за съставяне на кабинет беше връчен на социалиста Зоран Зеев, който се опитва да се довори с ДУИ. Несръчността на албанската партия, позволи на Груевски да извади етническата карта и да призове за провеждането на нови избори, по-малко от два месеца след последните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук