Ангела Меркел
На снимката: германският канцлер Ангела Меркел

Глобалната финансова катастрофа през 2008г., показа необходимостта от единна световна политика. Това каза канцлерът на Германия Ангела Меркел на брифинг на Християндемократическия съюз. Тя се обърна към новия президент на САЩ Доналд Тръмп с думите:

„Моето дълбоко убеждение е, че има повече предимства в това да се движим напред заедно, отколкото всеки решава проблемите сам за себе си.”

Думите на канцлера бяха по повод запитване дали тя вярва, че „протекционистките тенденции” на Тръмп могат да представляват заплаха. Според Меркел икономическата криза е преодоляна именно чрез сътрудничество и общи правила за регулиране на финансовите пазари.

„Мисля, че този начин работи, и естествено ние ще търсим диалог с новия американски президент”, увери Ангела Меркел.

По време на кампанията си Доналд Тръмп заплаши да предприеме протекционистични мерки срещу китайския и мексиканския внос. Думите започнаха да се превръщат в дела, когато САЩ реши да не изгражда нов завод в Мексико.

Същевременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е „озадачен” от Тръмп. Неотдавна той дори каза, че президентството на бизнесмена е „страшно“ за света. Щайнмайер обвини Тръмп и в проповядване на омраза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук