Президентът на Съединените щати Барак Обама посъветва приемника си Доналд Тръмп, който ще влезе в Белия дом утре, да не обвързва отмяната на икономическите санкции срещу Русия с преговорите за намаляване на ядрените арсенали на двете страни.

В серия от интервюта през последните дни Тръмп допусна възможността за премахване на санкциите, наложени на Русия след анексирането на Крим и конфликта в Донбас. В последната си пресконференция като държавен глава Обама посочи, че конструктивни отношения между Вашингтон и Москва биха били от полза за целия свят.

„Наложихме санкциите не заради проблеми с ядреното оръжие. Причината бе, че независимостта и суверенитетът на една държава – Украйна, бяха накърнена”, припомни Обама.

Той допълни, че откакто Владимир Путин е начело на Русия, антиамериканската реторика е довела до „дух на съперничество”.

Освен това Барак Обама предупреди Тръмп да не предприема „внезапни и едностранни действия“ относно израелско-палестинския конфликт.

„Новоизбраният президент ще има своя собствена политика. Но околната страна е нестабилна. Виждали сме как в миналото едностранните действия по някои основни въпроси за някоя от двете страни може да доведе до експлозивна ситуация“, добави той.

Барак Обама обяви, че излиза от политиката, но няма да се поколебае да говори в името на „основните ценности“ на САЩ, ако те бъдат заплашени. Той добави, че е притеснен от възможна дискриминация и ограничаване свободата на словото.

„Систематичната дискриминация и опитите да се изгонят мигрантите на произволен или на политически признак, ще ме накара да надам глас“, каза Обама.

„Има различие между нормалното функциониране на политиката и някои въпроси, където нашите основни ценности може да бъдат заплашени“, допълни президентът на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук