Христо Иванов
На снимката: Христо Иванов

Нова партия, наречена „Да, България”, водена от бившия български правосъден министър Христо Иванов, се зарече да възстанови върховенството на закона, да подобри националното развитие и да се бори с корупцията и бедността. Около 1250 делегати се регистрираха като учредители и избраха Иванов за лидер на партията, която ще участва в следващите парламентарни избори.

Иванов напусна воденото от Бойко Борисов коалиционно правителство през 2015. В речта си в събота той заяви, че българската олигархия се кани да презареди корупционния модел.

„Трябва да разбием системата”, каза Иванов пред делегатите.

През декември, Христо Иванов обяви, че подготвя нов политически проект, който ще се бори с корупцията. В него участват други известни личности, като тенис звездата Мануела Малеева и професорът по право Кристиян Таков.

Когато през 2014г. правният експерт Христо Иванов се присъедини към правителството на Борисов, бе без никакъв политически опит. Той обеща амбициозни правни реформи, които да се харесат, както на Брюксел, така и у нас.

Година по-късно той подаде оставка, след като парламентът отхвърли предложената от него реформа.

„Който и да ви казва, че националните цели могат да бъдат постигнати без да се преборим с корупцията, ви лъже”, каза бившият министър.

Той предупреди новите членове на партията си, че трябва да подпишат „пакт за почтеност”, чрез който ще декларират, че не са свързани със Държавна сигурност. Пактът щял да гарантира и прозрачност в партията.

Въпреки че политическият проект бе обявен съвсем скоро, на Учредителното събрание на „Да, България” присъстваха почти двойно повече от очакваните делегати, които чакаха с часове на опашка, за да се регистрират.

„От много дълго време, може би откакто съм се родил, България се нуждае от партия, която не разделя хората на десни и леви, граждани или селяни, на живеещи тук и в чужбина. Хората се нуждаят от партия, която да ги обединява”, каза пред „БРИН” 29-годишният Андрей, който работи в IT сектора. Той иска да се присъедини към партията, защото в нея видял знак, че българите „най-накрая преодоляват преходния период.”

Живеещият във Виена журналист Александър Детев заяви, че гледа на „Да, България” като партия, която ще достигне до българската диаспора.

„Голяма част от българите, които живеят в чужбина, ще се завърнат, ако обстоятелствата им позволяват да водят нормален живот”, каза той.

„Основният проблем на България е, че не се развива, а стои на едно място”, добави журналистът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук