Международните инвеститори в недвижими имоти не се стреснаха от Брекзит, сочат анализите на портала за TheMoveChannel.

Великобритания се готви да започне преговорите за излизане от ЕС, а английската лира е по-слаба спрямо останалите валути, отколкото преди референдума от юни 2016-та. В резултат, британските инвеститори, се насочиха към изгодни сделки и се размечтаха къде да се преместят да живеят, да се пенсионират или да „ваканцуват“ (както се казва у нас от известно време).

Според статистиката на TheMoveChannel около 82 процента от запитванията за покупка на имот през 2016-та, са с бюджет GBP 50 хил. За сравнение, през 2015-та същата сума са били склонни да похарчат 57 на сто от клиентите на портала. По-детайлна справка показва, че през юли, месец след референдума, запитванията за имоти до GBP 50 хил. са нараснали с 14 процента. Благоприятната промяна се дължи на динамиката на валутните курсове и най-вече, на обезценката на паунда.

Европейските пазари пък изобилстваха от примамливи оферти, до голяма степен поради ниските лихви по ипотечните кредити и скромното вътрешно търсене, което задържа цените ниски. Ето и класацията на дестинациите: Испания е на трето място за 2015-та с 5.6 процента от запитванията. Следвана от Португалия ( 5.5 процента), Франция (3.6 процента) и Италия (3 процента). В листата на топ 10 още се нареждат Обединените арабски емирства ОАЕ), Германия, Канада. Изгряващата звезда през 2015-та са Филипините , които стигнаха до 11-то място, следвани от Бразилия, Индия, Тайланд и любимата на нискобюджетните клиенти България.

През 2016-та много често на британците им натакваха, че „Брекзит означава Брекзит“ и това е така. Не спорим. Но според статистиката на един от най-големите портали за недвижими имоти на Острова, Брекзит означава и по-добри сделки за инвеститорите, които демонстрираха, че искат да се адаптират към промяната. Макар и по-малко през 2016-та, британските клиенти на TheMoveChannel остават най-пазаруващата имоти нация. Въпреки слабия паунд, ниските цени на имотите в Европа и неприлично евтините ипотеки, показаха, дадоха сигнал на инвеститорите, че има място за изгодни сделки.

От друга страна, от Брекзит спечелиха не само британците. Инвеститорите извън Острова също се изкушиха от по-изгодните обменни курсове, които свалиха цените на имотите в Англия: техният брой е нарастнал с около 2 процента от 45 процента от всички запитвания в портала през 2015, до 47 процента през 2016-та. Основният трафик идва от Китай, където увеличението е с около 63 процента и ОАЕ.

Второто международно събитие, което се отрази на имотния пазар през годината беше победата на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън в битката за Белия дом. Докато новоизбраният президент се подготвяше за встъпването си в длъжност, американският долар заздрави позициите си срещу другите валути, подкрепен от доверието в икономиката. И потребителите реагираха: за последните два месеца на 2016-та, след избора на Тръмп, американските клиенти в TheMoveChannel скочиха с цели 18 процента. Обяснението е, че скъпият долар направи имотите в Обединеното кралство и Европа по-атрактивни за американците.

Едновременно със засиления интерес към имотите, се увеличи броя на купувачите, които пазаруват с предварително определен бюджет. Това са около 55 процента от всички запитвания при около 50 процента през 2015-та. И докато интересът към нискобюджетни сделки претърпя бум, то запитванията за луксозни имоти остават без промяна – около 2 процента.

Изгодните сделки, които потребителите на TheMoveChannel търсят не винаги означават най-евтините имоти. И тъй като и през 2017-та валутните курсове ще продължат да се колебаят, докато се постигне споразумение за Брекзит, очакванията са, че тази тенденция ще се пренесе и в настоящата година. Разбира се, клиентите сравняват пазарите и възможностите, които им се предоставят да получат максимума за парите си. И 2016-та е доказателството за това, че независимо от политическия климат, недвижимите имоти бележат ръст.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук