Творба на Кристо, дарена на Ватикана, беше продадена на търг за 200 000 евро. Парите от търга бяха дарени на болница в Централноафриканската република, предаде „Радио Ватикана”, цитирано от Нова телевизия.

Проектът бе представен на 11 май 2016 във Ватиканските музеи, а след това в Бергамо и Милано.

Кристо „опакова” фрагмент от „Атинската школа” на Рафаело, а постъпленията от търга бяха дарени на педиатричната болница в Банги.

Кутиите на Кристо, номерирани и подписани от автора, бяха продадени за хиляда евро всяка от аукционната къща „Кристис” на търг в Лондон, Торино, Милано и Рим.

Даренията постигнаха предвидената цел от 200 хиляди евро, а сумата бе предоставена на папа Франциск на 20 януари.

Христо Владимиров Явашев – Кристо е американски скулптор и художник от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си художествени инсталации. Опаковали са с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон, до цели сгради, острови и дори крайбрежие.

Кристо е автор на „опаковането” на Рахйстага в Берлин, най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния, разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк и трикилометровата плаваща пътека по италианското езеро Исео – „Плаващите кейове”.

Наскоро Кристо се отказа от мащабен проект в САЩ в знак на протест срещу новия президент Доналд Тръмп. Проектът „Над реката” в щата Колорадо, върху който Кристо работи повече от 20 години и в който е инвестирал повече от 15 млн. долара, предвиждаше 68-километров участък от река Арканзас да бъде покрит със сребрист балдахин.

Кристо се отказа, защото федералният терен, върху който проектът трябваше да се осъществи, има нов собственик, с когото той отказва да има общо – президентът Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!