Майк Помпео
на снимката: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Новият директор на ЦРУ Майк Помпео пристига на визита в Турция в четвъртък, прадава Си Би Ес Нюз.

Това се случва по-малко от 48 часа, след телефонния разговор между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган.

Според предварителната информация целта на визитата е да бъдат обсъдени два от най-сериозните проблема на региона: борбата с „Ислямска държава“(ИД) и кризата в Сирия.

Официалните турски медии разглеждат визитата като рестарт на двустранните отношение, които се влошиха през последните три години от мандата на Обама, главно, защото САЩ избра близката до ПКК сирийската кюрдска „Партия на демократчиния съюз“ (ПДС), за свое „прокси“ в борбата срещу ИД. ПКК е военното крило на Работническата партия на Кюрдистан, която вече четвърто десетилетие се бори срещу Турция, водена от желанието да основе собствена държава в териториите, обитавани от кюрди. В Турция, ПКК е забранена и е в списъка на терористичните организации. През лятото Ердоган заяви, че няма да позволи създаване на кюрдска държава в Сирия пред вратите на Турция, по повод напредването на кюрдските сили в северна Сирия. Малко по-късно, преследвайки геополитическите си интереси, Турция се съюзи с Русия и двете страни нанесоха съвместни удари срещу ИД.

Възможно е, в контекста на официално обявената първа тема – борбата срещу ИД, Турция да постави и въпроса ПДС, като и за организацията на Фетуллах Гюлен (ФЕТО), която според официална Анкара, стоеше зад опита за преврат срещу правителството през лятото на 2016-та. Самият религиозен лидер Фетуллах Гюлен, който преди години беше близък до Ердоган, живее в САЩ от почти 17 години, след поврат в отношенията си с турския президент. След турския пуч, Ердоган не веднъж е отправял искане към САЩ за екстрадирането на Гюлен.

Както споменахме в началото, Майкъл Помпео ще обсъди с турския държавен глава и мирния процес в Сирия. Възможно е, в този контекст, новият шеф на ЦРУ да постави на Ердоган и въпроса за фактическия съюз между Русия и Анкара, макар че Турция е част от НАТО.

Вероятно, очаквайки подобна визита, във вторник, на 07 февруари, руският президент Владимир Путин „на пожар“ ратифицира споразумението за газовия роект „Турски поток“. Заради това посещение, в опит да притиснат Ердоган, от Москва заговориха, че става възможно отново рестартирането на „Южен поток“ през България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук