Голяма част от методите в съвременната медицина и стоматология са взаимствани от един от най-добрите лекари на XX век – Лука Кримски чудотворец. Той има стотици публикации за месната упойка и е утвърден специалист в доантибиотичната ера. Лука Кримски е първият медик, който извършва трансплантация на органи от животно на човек. Тъй като нямал инструменти и конци, с които да зашие разрезите, той използвал косата на пациента.

За живота и откритията на един от най-великите светци – Лука Кримски чудотворец се разказва в православния филм „Светителят хирург”. Ще бъдат представени неизвестни факти за живота на светеца, както и чудесата, които са се случили след молитви към него.

Пловдивският митрополит Николай коментира, че всички факти около живота на светеца говорят, че той ревностно се е борил за човешкия живот, защото обичал хората.

„Свети Лука е откривал във всеки човек Божие създание и го е виждал, точно така, както го вижда сам Бог – не ценен, а безценен”, каза още митрополит Николай.

Според него, днес често медицината се превръща в бизнес и губи предназначението. По думите му свети Лука трябва да е пример за съвременните и бъдещите лекари.

„Болният за него не бил бройка или пръстов отпечатък. Болният за него бил страдащият ближен, когото светителят с много любов и топла вътрешна молитва оперирал, призовавайки винаги Божията десница да направлява неговата немощна човешка ръка”, обясни Пловдивският митрополит.

Авторът на филма „Светителят хирург” Ангел Бончев твърди, че зрителят ще се докосне до клетвата на свети Лука – 25 принципа, които той е следвал като лекар.

„Винаги ще бъда чувствителен към чуждото страдание” е само едно посланията на светеца.

Премиерата на филма „Светителят хирург” е на 11 февруари в Пловдивския драматичен театър. Очаква се на церемонията да присъства Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук