Ефект от уволненията в Агенция „Пътна инфраструктура“ след трагичния инцидент в тунел „Ечемишка“, няма да има, смята Димитър Ганев, председател на Сдружение „Обществен съвет за пътна безопасност“.

„Защото не е взето отношение към правилните хора – първо, и второ – няма доказателства защо тези хора са отстранени. И ще се окаже така, че ще дойде следващото правителство и ще ги върне, защото просто не са това хората”, коментира пред БНР Ганев.

Според него е необходима сериозна реорганизация в Пътната агенция и в пътното дело в България. Той каза, че не е оптимист, че отговорност за случая в „Ечемишка“, при който част от конструкцията на осветлението в тунела падна върху движеща се кола и уби пътничка, ще бъде потърсена от когото трябва.

Той е категоричен, че виновни са ръководителите на АПИ от последните години, финансовите интереси са в дъното на това, което се случва в агенцията.

„Нормативите ги има – проблемът е в неизпълнението на тези нормативи. Или в това, че отдолу нагоре или отгоре надолу, както и да го разгледаме, хората, които са на различните нива на управление и действие по отношение на пътната инфраструктура, не си вършат работа. Проблемът е, че през АПИ минават много пари – много пари, и тези пари не е ясно къде отиват”, каза още Димитър Ганев.

„Наредбата за тунелите казва категорично, че председателят на Управителния съвет на АПИ трябва да назначи едно специализирано звено, което да прави инспекция на тунелите. И доклад от това звено трябва да има и в този доклад трябва да е написано годни ли са за употреба тези тунели, или не са. Тези хора не са ясни – не е ясно дали са назначени, не е ясно има ли доклад от тяхната работа. Затова казвам, че докато това не се изясни, мисля, че не могат да се предприемат и правилни действия”, обясни експертът.

Припомняме, че вчера премиерът Огнян Герджиков освободи от поста председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Дончо Атанасов, заради инцидента в тунел „Ечемишка”, при който в неделя загина жена, ударена от осветително тяло.

Освободени от постовете им са и Парашкев Кръстев – изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, Георги Златев от дирекция „Поддържане на пътна инфраструктура“ при АПИ.

Герджиков настоява пред министъра на регионалното развитие и блогаустройството, да бъдат освободени директорът на областно пътно управление София, началникът на районна пътна служба „Хемус“. Сам е подал оставка директорът на дирекция „Пътна инфраструктура“ в АПИ.

Тече и проверка на всички мостове и тунели в страната.

В момента движението на автомобили се отбива по стария път за Ботевград. Премиерът се ангажира магистралата да бъде пусната в движение в понеделник.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук