Протест пред Министерството на културата(МК) под мотото „Не на конкурсите в последния момент“, организираха музикантите и служителите в Софийската филхармония. Близо 2/3 от служителите протестират срещу опитите на ведомството за политическо назначение на директор в последните дни на кабинета.  Те искат още промяна на наредбата, която се прилага при избора на директор на Филхармонията, така че той да бъде прозрачен, а концепциите на кандидатите – достъпни, за да отпаднат съмненията за задкулисие.

Единодушни в решението си за противопоставяне на постоянно възникващите управленски проблеми във филхармонията са трите професионални сдружения: Съюз на българските музикалните и танцови дейци (СБМТД), федерация „Култура“ към КНСБ и федерация „Култура“ към „Подкрепа“.

По думите на Николай Куманов от СБМТД,  министерството стои зад един от кандидатите – диригентът Найден Тодоров. Куманов е категоричен: „Един чудесен професионалист, като диригент, но още от времето на Емил Табаков, стана ясно, че сливането на творческата и административната отговорност не е добре за Филхармонията. Ние нямаме нищо против диригента Найден Тодоров, но сме против администратора Найден Тодоров. Във връзка сме с колегите от страната и знаем как се развиват нещата в Русенската опера, където той е директор от 5 години “.

Според МК всички изисквания за провеждане на конкурса са спазени. Затова смятат, че няма законово основание за прекратяването му и не намират за основателни исканията на синдикатите. В същото време не всички музиканти са съгласни с протестиращите си колеги. Затова по време на събеседването е организиран и контрапротест.

Конкурсът за директор на Филхармонията, който сега правителството бърза да приключи, е вторият организиран през 2016-та. Първият е обявен през април. До него се стига след като назначеният през 2014-та Виктор Стоянов подава оставка. Конкурсът продължава 9 месеца, като  ту е обявяван, ту е свален от сайта на министерството. По думите на Куманов, имало четирима кандидати, но така и не се стигнало до избор. Причините за това остават неясни за артистите, въпреки отправяните искания за обяснения от страна на министерството.

Артистите са доволни от подалия оставка Виктор Стоянов, защото под неговото ръководство приходите на Филхармонията значително се увеличили, а неразхдваните средства, които ще се прехвърлят от 2016-та към 2017-та са около 1.5 млн. лв. Сезонът за 2017-та също е обезпечен.

Търканията между Филхармонията и управляваното от министъра на културата в оставка Вежди Рашидов,  ведомство са стари. През миналата година покривът на залата за репетиции протекъл и буквално водата започнала да се стича върху инструмените. Министерството обещало пари за ремонт, но така и не ги отпуснало. Наложило се Филхармонията със собствени средства да ремонтира покрива.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук