„Уошингтън поуст”: Новоизбраният български президент положи клетва

Новоизбраният български президент Румен Радев положи клетва и се готви за формалното предаване на властта от Росен Плевнелиев в неделя. Радев, който е петият демократично избран държавен глава, се закле пред народните представители, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

53-годишният бивш командир на ВВС разгроми кандидата на управляващата дясноцентристка партия и предизвика оставка на правителството и предсрочни избори.

Радев, който бе издигнат от опозиционната БСП, заяви в речта си, че ще работи за ускоряване на икономиката и подобряване на социалната система.

България, държава от Балканския полуостров с 7,2 млн. души население, която се присъедини към ЕС преди десетилетие, остава най-бедната държава сред 28-те членки в блока.

Бившият пилот на НАТО, който е учил във Военновъздушния колеж в Алабама, обеща да поддържа членството на страната и в Алианса, и в Европейския съюз.

Румен Радев не веднъж е заявявал, че подкрепя подобряване взаимоотношенията с Русия и че е за отмяна на санкциите. Заради това той търпя изключително много критики. По този повод, по време на клетвата, той заяви, че участието на България в тези съюзи е „стратегически избор, който не трябва да се поставя под въпрос”. Анализаторите разтълкуваха това като геополитическа промяна.

Радев каза, че „външната политика на България трябва да бъде решавана тук и защитавана навън, а не обратно” и добави, че трябва да се печелят приятели, а не врагове.

Президентът на България изпълнява предимно церемониална функция, защото той няма законодателни правомощия.

Първата задача на Радев ще е да назначи служебно правителство след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка. Освен това, трябва да разпусне правителството и да насрочи дата за предсрочните избори.

„Болкан инсайт”: Новият президент най-вероятно ще разочарова русофилите

Подкрепяният от социалистите нов президент на България, Румен Радев, се закле на официална церемония пред парламента. Той спечели убедително изборите през ноември, предава „Болкан инсайт”.

Заедно с вицепрезидента си Илияна Йотова, която е и бивш евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, официално ще встъпят в длъжност в неделя.

Привържениците на Социалистическата партия очакват, че Радев ще поддържа добри отношения с Русия. Политическите анализатори обаче се съмняват, че новия президент, който спечели подкрепата на почти 60% от българите, ще отклони България от нейната евроатлантическа ориентация като пълноправен член на ЕС и НАТО.

„Старс енд страйпс”: Проруски натовски генерал се закле в България, ден преди Тръмп

Ден преди новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп да встъпи в длъжност, в далечната източна държава България, проруски президент се закле. Малката държава е член на НАТО и новият държавен глава поставя под въпрос бъдещето на Алианса, заради нарастващото напрежение.

Румен Радев, 53-годишен генерал с американско образование, се закле вчера след като спечели изборите през ноември, а победата му предизвика предсрочни избори. По време на кампанията си той обеща да подобри отношенията с Кремъл и да работи за отмяна на санкциите, наложени от ЕС и САЩ, заради анексирането на Крим. Той ще наследи на поста Росен Плевнелиев, който през цялото време подкрепяше наказанията срещу Русия.

Победата на Радев подчертава тенденция от последните месеци – да побеждават кандидати извън статуквото. Това се наблюдава не само в държавите в центъра на ЕС, но и сред най-бедните бивши комунистически републики. Премиерът Бойко Борисов дори подаде оставка и постави Черноморската държава пред трети предсрочни избори за последните 5 години.

В речта си пред парламент, Радев се опита да докаже, че не е близък до Москва.

28-те страни членки на ЕС са изправени пред огромно предизвикателство заради новите играчи на политическата сцена. В повече от 5 страни от Съюза предстоят избори тази година. Междувременно Доналд Тръмп постави под въпрос свободната търговия с Европа и присъствието на американски военни в региона.

„С повишаване на напрежението няма да разрешим кризата между ЕС и НАТО от една страна, и Русия – от друга”, каза Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук