Във Фонда на фондовете има над 1 млрд. лв. които трябва да се завъртят, за да стигнат до бизнеса, каза министърът на финансите в оставка. Това заяви финансовият министър в оставка Владислав Горанов време на конференцията „Планът „Юнкер“ – възможности и резултати“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Фондът на фондовете е изключително предизвикателно начинание, продължи Горанов. Европейската комисия (ЕК) се съмняваше в капацитета ни да управляваме самостоятелно средствата за финансови инструменти, коментира още Горанов ситуацията около създаването му.

По думите на Горанов все повече ще се говори за финансови инструменти и все по-малко – за грантове, особено когато става въпрос за подпомагане на частния бизнес с европейски пари. Той допълни, че финансовите инструменти все още не се познават добре от бизнеса, особено в частта за Фонда на фондовете.

В момента четири банки имат сключен договор за кредити към малките и средни предприятия при по-благоприятни условия. Горанов припомни, че Българската банка за развитие (ББР) получи 150 млн. евро заем по плана „Юнкер“. По думите му има засилен интерес на българските предприемачи към портала, който трябва да свърже авторите на проекти с потенциални инвеститори. В него са качени 7 български проекта, стана ясно от думите на финансовия министър.

Звеното за консултации за българските предприятия ще заработи ефективно в края на март. То ще подкрепи малките и средни предприятия при подготовката на проектите, ще се създаде среда за стартиране на успешни проекти, каза Горанов.

„Аз съм оптимист, че срокът на работа на този план ще бъде удължен. Вече водим преговори с няколко компании в България, една от които е в напреднала фаза, така че, може би в първото тримесечие на годината ще подпишем споразумение. Надявам се да имаме повече проекти, а също така – и по-сериозно търсене от българския бизнес за участие в проекти“, заяви за БНР преди началото на конференцията зам.-управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова.

Европейският фонд за стратегически инвестиции (както е официалното име на структурата, която реализира плана „Юнкер“), не е грантова схема за безвъзмездно отпускане на средства като структурните и кохезионни фондове на ЕС. Той е механизъм за осигуряване на евтино финансиране и (когато е необходимо) институционална подкрепа за реализиране на амбициозни и жизнеспособни бизнес проекти, които по един или друг начин съответстват на политиката на ЕС за стимулиране на икономиката и растежа в Европа и създаване на нови работни места.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук