Коалиционни партньори на ГЕРБ трябва да са партии от семейството на ЕНП, каза във Варна Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на партията и зам. министър-председател по коалиционната политика в оставка, цитирана от „Дневник“ . Тя уточни, че това е нейна лична позиция, която е изразила и при попълването на вътрешнопартийното допитване, което тече в момента. Бъчварова не изключи възможността за съвместно управление на ГЕРБ с други партии след бъдещите парламентарни избори.

Освен ГЕРБ членове на Европейската народна партия (ЕНП) са Съюз на демократичните сили (СДС), Движение „България на гражданите“ (ДБГ), Демократическа партия (ДП) и „Демократи за силна България“ (ДСБ). СДС и ДБГ в момента са в коалицията Реформаторски блок (РБ).

„Теоретично е възможно да се коалираме отново с РБ. Не е без значение в какъв състав ще се яви РБ на изборите, там нещата са динамични, както и с какви цели и принципи“, каза друг вицепремиер в оставка, Томислав Дончев, по „Канал 3“. „На избори се явяваме сами. Не търсим предизборни коалиции“, категоричен беше още Томислав Дончев

Дончев смята, че „коалиция с БСП звучи изкусително, но не виждам потенциал за съгласие по темите за данъчната система, за ролята на държавата в икономиката, за технологията на политиката и за енергийните проекти“. Той обърна внимание, че където в Европа се прибягва до такъв вариант, за да се опонира на появилите се несистемни играчи с популистки профил това много често води до нова енергия именно в популистките партии.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов смята, че е по-добре да има избори „до дупка“, отколкото безпринципни коалиции, които раждат слаба и лесна за манипулиране изпълнителна власт. Според Горанов, за да има стабилно управление, е нужна доктрина, около която да се обединят политическите субекти. Сред основните въпроси той открои запазването на сегашния данъчен модел и ролята на държавата в икономиката. Той посочи като възможни партньорства с партии, които имат евро-атлантическа ориентации в политическия спектър център-дясно.

От пресцентъра на РБ разпространиха изказване на съпредседателя на ПГ на РБ Найден Зеленогорски, в което той заявява нагласата на съпартийците си от ДБГ, РБ да продължи да работи като коалиция. Ще се явим на предстоящите избори в добра кондиция и ще бъдем част от следващия Парламент. Според него, през следващите месеци РБ ще настоява за по-балансирани разходи за инфраструктура, по-адекватна социална политика и такава за повишаване на доходите на хората.

На предстоящия на 28-ми януари конгрес, се очаква РБ да утвърди политическата платформа и актуализираната програмата за явяване на предсрочните парламентарни избори. Реформаторите ще търсят възможности с потенциални партньори за разширяване в дясно-център, и дадат път за индивидуално членство.

 

 

 

РБР

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук