Германия остава против въвеждането на съвместни облигации на страните членки на еврозоната, заяви в петък говорител на финансовото министерство, следвайки информация в немската преса, че Европейската комисия е обсъждала подобна идея.

Като цяло, негативното отношение на Федералното правителство към възможността за общи еврооблигации не се е променило, обяви в специално изявление говорителката на немското финансово министерство Надин Калвей, цитирано от агенция „Ройтерс“. Тя добави, че министерство се съмнява, дали ще има достатъчно търсене на подобни финансови инструменти, особено при кризисни ситуации.

Изявлението й е по повод на днешна информация във в. „Хандлесблат“, че Европейската комисия и централните банки в еврозоната са обсъждали планове за въвеждане на общи облигации в единния валутен блок, наречени „Европейски безопасни облигации“ („European Safe Bonds“, или накратко ESB).

Вестникът цитира документ, в който ЕК предлага новият заемен финансов инструмент да бъде проучен внимателно от Европейския съвет за системен риск (ЕССР), който отговаря за макроикономическия надзор в ЕС.

Междувременно ЕК отказа да коментира информацията на „Ханделсблат“ за създаването на „Европейски безопасни облигации“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук