Бившият председател на Социалдемократическата партия на Германия Зигмар Габриел в новият външен министър на страната.

Габриел, който е и вицеканцлер и вече бивш министър на икономиката пое поста от своя съпартиец Франк-Валтер Щайнмайер.

„Сътрудничеството в рамките на ЕС и трансатлантическото партньорство остават приоритети в германската външна политика“, заяви Габриел.

При връчването на указа за новото му назначение, президентът Йоахим Гаук подчерта, че ЕС и трансатлантическото сътрудничество преминават през тежки времена, и задачите пред новия първи дипломат на Берлин съвсем не са леки.

Държавният глава отличи досегашния външен министър Франк-Валтер Щайнмайер като последователен политик, отстоявал позиции и доказал се като успешен посредник в не една международна криза. „Доказахте се както в преговорите с Иран, така и като посредник в разговорите между воюващите страни в Украйна. Мълчанието е смърт за дипломацията – това е Вашето верую и Вие го превърнахте в максима“, обърна се президентът Гаук към Щайнмайер, който на 12-ти февруари, като кандидат на управляващата широка коалиция, се очаква да бъде избран за негов наследник.

Идната седмица Зигмар Габриел ще посети САЩ, където ще разговаря с държавния секретар Рекс Тилърсън и вицепрезидента Майк Пенс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук