Германия ще ускори депортирането на десетки хиляди имигранти, получили отказ на молбите си за предоставяне на убежище.

За това се договориха представители на федералното правителство и 16-те федерални провинции.

Планът предвижда създаване на „депортационни центрове“ и увеличаване на финансовия стимул за подлежащите на репатриране.

Федералният министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обясни пред А Ер Де, че депортациите на афганистанци ще продължат, въпреки ескалацията на насилието в някои части от родината им. По думите му, броят на решенията за предоставяне на убежище нараства. Той обеща да бъдат положени усилия за интеграция на бежанците.

„Нараства и броя на отказаните молби затова трябва да пратим повече мигранти обратно”, каза Мезиер.

От своя страна министър-председателят на Мекленбург-Предна Померания Ервин Зелеринг каза, че ускореното връщане на мигранти ще увеличи възможността Германия да приема хора, които действително се намират в тежко положение.

„За всекиго е ясно, че хората у нас ще приемат бежанците, които се нуждаят от закрила, когато прокараме ясна разграничителна черта между тях и онези, които нямат нужда от закрила”, коментира Зелеринг.

В четвъртък немското издание „Шпигел” съобщи, че канцлерът Ангела Меркел възнамерява да увеличи броя на депортираните мигранти в най-скоро време. В свое изявление пред ЕС тя съобщи, че през следващите месеци репатрирането трябва да бъде поставено на дневен ред.

Намеренията й не са изненадващи предвид изключително оспорваната в момента предизборна кампания в Германия. Тази седмица национално допитване в страната дори показа, че към момента Социалдемократическата партия на ФРГ и ХДС/ХСС имат разлика само от 1 процент.

Единственото, което спира Меркел от победа е именно политиката й на „отворени врати” .

Тя обеща да затвори вратичките в системата, чиито вреди си проличаха болезнено след декемврийския терористичен акт в Берлин, при който загинаха 12 души.

В понеделник двете главни консервативни партии се договориха да номинират Ангела Меркел за техен кандидат за канцлер, въпреки острите търкания между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) относно бежанците.

ХСС отдавна критикува Меркел, че позволи над 1 млн. бежанци да влязат в Германия през последните 2 години.

„Влизаме в тази предизборна кампания заедно”, заяви Хорст Зеехофер. Той допълни, че след 12 години управление на Ангела Меркел „никой не може да оспори сериозно факта, че Германия е добре във вътрешен план и че във външнополитически план е остров на стабилност“.

Зеехофер каза, че въпреки разногласията с партията на Меркел, ХСС иска заедно с ХДС да спечели парламентарните избори. Той обаче повтори заплахата си, че няма да се присъедини към бъдещо правителство на Меркел, ако тя не се съгласи да ограничи приема на мигранти в страната до 200 000 души годишно.

През 2015 г. в Германия пристигнаха 890 000 кандидати за убежище, а през миналата година – 280 000 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук