Федералният апелативен съд отказа да възстанови спортния указ на американския президент Доналд Тръмп, затварящ границите за бежанци и посетители от седем държави с предимно мюсюлманско население.

Единодушното решение на съдебния състав в Сан Франсиско означава, че заповедта остава извън сила, докато по-долната инстанция се произнесе по жалбите на щатите Вашингтон и Минесота.

Очаквано Тръмп реагира в „Туитър”. Според него решението на апелативните съдии поставя „на карта“ националната сигурност и се зарече да продължи съдебната битка.

Според Белия дом временната забрана цели да бъде ограничено влизането на терористи от „Ислямска държава”.

Жалбоподателите обаче смятат, че разпорежданията на президента Тръмп нарушават конституционното право за свободно пътуване и вредят на бизнеса и образованието.

Генералният прокурор на щата Вашингтон Боб Фъргюсън отправи остри критики към президентската администрация.

„Когато едно постановление е прието по този начин – с малко мисъл, малко планиране и малък надзор – то създава хаос в цялата страна, който има реално отражение върху живота на обикновените хора у нас и в чужбина. Зад всички тези съдебни процедури и конституционни разпоредби е животът на нормалните хора и бъдещето на нашата страна”, каза прокурорът.

Припомняме, че седмица след встъпването си в длъжност, Доналд Тръмп издаде указ, който забранява влизането на хора от 7 държави с предимно мюсюлманско население – Сирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен. Указът предизвика хаос по летищата в целия свят, както и многохилядни протести.

Федералният съдия от Сиатъл Джеймс Робарт спря действието на указа, затова и Федералният апелативен съд в Сан Франциско се занимава с казуса.

Да прилага указа отказа и изпълняващата длъжността министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ Сали Йейтс, затова тя се прости с поста си. Според нея, забраната е „незаконна”. В четвъртък на нейното място бе назначен спорният кандидат Джеф Сешънс

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук