В шестте квартала, които бяха на студено от събота, вече е възстановено топлоподаването, съобщиха от „Топлофикация”, предава Нова телевизия.

Говорителят на дружеството Елизабет Павлова съобщи, че в момента никъде няма аварии.

„Може би все още има някакви колебания в най-крайните сгради на „Младост 4” и „Студентски град”. До обяд навсякъде ще бъде нормализирано отоплението”, обеща Павлова.

Общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев каза, че от парното е пуснато още снощи, но налягането в тръбите се покачва постепенно, затова до обяд навсякъде трябва да се нормализира обстановката.

Калоян Паргов от групата на БСП изрази съмнение в изнесените причини за аварията. Според него, когато се ремонтира бул. „Цариградско шосе” трябва да се ремонтират и подновят подземните комуникации.

„Важно е как ще се изпълнят дренажите. Каквито и да са тръбите, ако се спестят пари, се получават джобове с вода, които бавно корозират тръбите. Спестени са пари при ремонта”, смята Калоян Паргов, общински съветник от БСП.

Припомняме, че в четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова поиска прокуратурата да разследва причините за аварията.

Всички засегнати абонати ще получат обезщетение, обещаха от Столичната общината.

Три проверки ще установяват причината за аварията – вътрешна проверка в „Топлофикация-София”, проверка на екип от Техническия университет и на Прокуратурата.

Аварията в „Топлофикация София” стана в събота в резултат на спирането на две помпи в помпена станция „Лозенец”, каза при изслушването си в СОС изпълнителният директор на дружеството Георги Беловски. Той обясни, че в диспечерската служба и във всички електронни съоръжения бил отчетен токов удар от страна на подаваното напрежение от ЧЕЗ Разпределение. Мрежовият оператор обаче отрича при него да е имало проблеми.

„Топлофикация” обаче твърди, че в резултат на токовия удар и спирането на работа на двете помпи се получава връщане на водата от високите части на София, основно „Студентски град” и „Младост 4”, на гравитационен принцип, с голяма скорост, при увеличаващо се постоянно налягане. Този хидравличен удар довежда до разклащане на цялата система на територията на ТЕЦ „София Изток“, която е дълга 400 км. Това разклащане е вибриране в тръбите по цялата дължина и получаване на множество пробиви на различни места. „Тези пробиви не са в резултат на стари и несменени тръби”, обясни Беловски.

Този едновременен голям бум на много аварии – повече от 14, създава предпоставка за трудното им установяване. През въпросните два дни се получава спадане на налягането във всички възможни точки. Средно между 700 и 1000 тона вода е изтичала на час през последните дни

Директорът на „Топлофикация” коментира, че най-трудно се установяват местата, в които има пробиви или дупки, за да се на правят огледи парното се изключва квартал по квартал.

Заради ниски температури в класните стаи, служебният министър на образованието проф. Николай Денков обяви два дни дървена ваканция в шест в квартала в София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук