Германската търговска и индустриална камара (DIHK) повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната през тази година заради очакван ръст на износа, но с известна предпазливост, защото компаниите са загрижени за търговската политика на новата американска администрация.

Според последното проучване на институцията, оповестено в сряда, брутният вътрешен продукт на Германия, най-голямата икономика в Европа, се очаква да нарасне с 1,6 на сто през 2017-та. Предишната прогноза от есента беше за забавяне на икономическия растеж до 1,2 птоцента от 1,9% през миналата година (най-добро представяне на германската икономика от 2011-та насам).

Основна причина за положителната ревизия са очакванията на 27-те хиляди членове на Търговската камара, че износът на Германия ще нарасне с цели 3% (най-солиден растеж от три години насам), а не с прогнозираните през есента на 2016-та година 2 на сто. Проучването отбелязва, че има съживяване на глобалната търговия благодарение на ръста на икономиките на САЩ и на Китай.

Въпреки че германските износителите не са притеснени за търсенето зад граница, все повече компании виждат политическата рамка като заплаха за бизнеса си. Сред основните рискове през настоящата година, фирмите поставят възможните протекционистки мерки на САЩ и евентуални реципрочни европейски стъпки, а още – Брекзит и турбуленциите на валутните пазари.

Според индустриалната камара, търговията на Германия с Великобритания вече е отбелязала съществено съкращаване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!