европарламент
Европейският парламент

Постигането на рекорд за най-продължително време без еврокомисар може да бъде поредната „титла“ за България. Тъй като става дума за Европейския съюз се открояват и съществените разлики по отношение на преимуществата и последствията от подобно постижение. От 1958г. насам при смяна на еврокомисар винаги е изчаквано номинирането на следващ от съответната страна, за да се оттегли предшественикът, коментира пред БНР политолога Линка Тонева-Методиева.

Възникват редица спорове относно това до колко въпросът е вътрешнополитически и доколко се налага с него да бъдат ангажирани средностатистическите европейски и български граждани.

Интересен факт е, че страната ни всъщност няма краен срок за тази номинация. Това е решение на българското правителство. До историческия прецедент се стигна, след като премиерът в оставка Бойко Борисов отказа да излъчи кандидат на мястото на Кристалина Георгиева, която от 1-ви януари тази година вече е на работа в Световната банка. Служебното правителство също реши да изчака и да остави тази важна задача и политическа отговорност на следващия кабинет. Това означава, че е твърде вероятно доаприл България да няма свой еврокомисар.

Въпросът за личността на еврокомисарят е съществена и е важно как той ще бъде приет и каква оценка ще получи в рамките на официалната процедура, тъй като има  изслушване пред ЕП. Решението да се изчака обаче вече е договорено с председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер. Той даде ясен знак, че формално няма причина да се бърза. Лисабонският договор установява възможността Европейската комисия да работи законно и с по-малко от 28 еврокомисари. Но страната ни е изправена пред друг въпрос – дали България не губи един важен канал за политическо влияние и за участие във вземането на решения в продължение на близо половин година?

Методиева спомена и един любопитен фактът, че  балансът между половете е важна политика в ЕС. Председателите на ЕК през последните мандати сериозно се стремят да го спазват. „Без значение дали България ще номинира мъж или жена, от съществено значение е какъв ресор ще получи еврокомисарят”, допълни тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук