Границата на България с Гърция е блокирана от гръцките фермери при разклона за село Промахон.

Движението е блокирано към 13.30 ч. Гръцките фермери са блокирали с телата си пътя за Промахон. Промъкнали са се през полето на групи и са успели да блокират пътя с телата си, тъй като тракторите не могат да преминат през охраняваните пунктове от полицейските части.

Тази сутрин гръцките фермери напълно блокираха граничния пункт с Република Македония край Гевгелия „Евзони“. Македонските власти съобщиха, че трактори са били поставени на двете платна и границата можеше да се преминава само пеша.

Блокадата на границата започна вчера след обяд – 30 януари, около 17.30 часа българско време. Македонските гранични власти са поискали информация от колегите си от Гърция, но от там са казали, че не знаят какво следва, защото „земеделският профсъюз не ги е информирал“.

За влизане в Гърция от македонска страна остават отворени два гранични пункта – този край град Дойран и Меджитлия.

Всяка година от последните 10 години гръцките фермери, които по това време нямат никаква работа, блокират границата, нанасяйки големи щети на българския бизнес. Само през миналата година те надхвърлиха 20 милиона лева. Тук не се включват моралните и психически щети, които изпитват българските шофьори, пожелали да преминат границата и с дни мръзнещи на дълги опашки.

Остава „загадка“ защо всяка година гърците, които уж твърдят, че протестират срещу своето правителство, идват с тракторите си именно на нашата граница, а сега вече и на македонската, а не отидат в центъра на Атина, където има по-голяма вероятност да бъдат чути от премиера си Алексис Ципрас.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук