Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер отхвърли като неоснователни критиките срещу него в лобизъм и нетолерантност. В продължение на 2 часа и половина той отговаря на въпроси на депутати в Европейския парламент, които оценяват готовността му да заеме ресорите Бюджет и Човешки ресурси, ръководени доскоро от Кристалина Георгиева.

Само 1 от общо 42-мата евродепутати от три различни комисии отявлено атакува новия комисар по бюджета заради расистки и ксенофобски изказвания по време на реч в Хамбург миналата година.

Гюнтер Йотингер, който трябва да отговаря и за персонала в ЕК, се извини пред депутатите за коментарите си по повод китайците, жените и хомосексуалните бракове и подчерта, че дискриминацията по никакъв начин не е сред методите му на работа. Той обеща равни права на хората при назначенията в Комисията. Освен това Йотингер заяви, че ще продължи мерките на предшественичката му Кристалина Георгиева за увеличаване броя на жените на ръководни постове.

Няколко пъти Йотингер беше попитан за пътуването му в частен самолет заедно с германския бизнесмен Клаус Магнолд, което Еврокомисията отказа да признае като официална среща с лобист.

„Аз съм напълно независим от лобистки групи. Нямам акции в автомобилни концерни, енергийни фирми или другаде. Мое задължение е да се срещам с хората от различните индустрии и неправителствени организации. За всеки има място в моя график. Но накрая сам взимам решението”, обясни Йотингер.

По време на изслушването в Европарламента, румънски депутат припомни изказване на германеца, в което той определи България, Румъния и Италия като „почти неуправляеми държави”.

В отговор Гюнтер Йотингер каза, че стабилността на страните-членки буди основателни притеснения.

Твърде често се сменят правителства. Сигурен съм, че България скоро ще има правителство, способно да действа”, каза в заключение кандидатът за поста на Кристалина Георгиева.

Припомняме, че на 28 октомври Кристалина Георгиева изненадващо подаде оставка като председател на Европейската комисия, за да стане главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие.

Правителството в оставка отказа да назначи еврокомисар. Външният министър Даниел Митов заяви, че това е отговорност на следващия кабинет или на служебното правителство.

Само преди дни говорител на ЕК заяви, че липсата на български еврокомисар не е проблем, защото лисабонският договор дава възможност Комисията да работи законно и с по-малко от 28 еврокомисари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук