Водещ: Джон Бренън е директор на ЦРУ от март 2013г. Той познаваше агенцията доста добре, още преди да я оглави, заради дългогодишната си служба на различни позиции. Нека започнем нашия разговор с руските хакерски атаки. Докъде стигна разследването ви?

Джон Бренън: На финалната права сме. До няколко дни докладът ще бъде на разположение на президента. Директорът на Националната разузнавателна служба Джим Клапър ръководи операцията. Полагат се изключително големи усилия, за да сме сигурни, че не сме изпуснали нищо. Убеден съм, че докладът ще бъде цялостен и задълбочен анализ на случилото се по време на изборите и каква точно е руската намеса.

Водещ: Ще бъде ли доказана руската намеса в изборите за президент?

Джон Бренън: Според мен, както каза и Джим Клапър преди дни, руската намеса е очевидна и има доказателства за това. Няма да разкрия подробности около доклада, защото все още се води разследване, но когато сме готови, ще го представим на президента. Ще стане ясно какво е правила Русия, как го е правила и как ние сме разбрали затова.

Водещ: Питам, защото има много хора, които се съмняват. Бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси заяви, че намесата не е била само руска. По думите му, имало е и други намесени държави, спомена Китай, Иран. Вие убеден ли сте, че е само Русия?

Джон Бренън: Знаем, че много държави участват в дигиталното събиране и разкриване на информация. Настоящият доклад обаче ще се фокусира върху руската намеса на тези избори. В него присъстват всички оценки и анализи. Аз обаче ще оставя на президента да вземе решение какви ще са последващите действия след доклада, каква информация ще бъде съобщена и на кого.

Водещ: Изключвате ли хакерска намеса на други държави?

Джон Бренън: Има голяма активност, но искаме да сме напълно сигурни, че някои от нашите противници се намесват в един от фундаменталните принципи на нашата демокрация, а именно президентските избори.

Водещ: Доналд Тръмп се усъмни, че именно руснаците са се намесили в изборите. Той дори не спира да повтаря, че ЦРУ са сгрешили в твърденията си, че Ирак разполага с оръжия за масово унищожение.

Джон Бренън: В резултат на това бяха предоставени всички оценки, с предприетите действия, за да сме сигурни, че ще бъдат взети точните решения. Оттогава мина много време, много неща се промениха в методите ни. Няма нито една разузнавателна служба в света, която да се доближава до способностите на американската. Имам един съвет към онези, които все още не са видели доклада – нека изчакат, да се запознаят с разследването и чак тогава да отправят обвинения.

Водещ: Доналд Тръмп ще го види ли преди да бъде публикуван?

Джон Бренън: Само, ако Барак Обама каже, че това трябва да се случи. Но дори и да не се запознае с него предварително, Тръмп със сигурност ще има достъп до пълния доклад.

Водещ: Нека поговорим за „Уикилийкс”. Организацията предизвика голям скандал около Демократическата партия. Основателят й – Джулиан Асанж каза, че не са получили информацията си от Русия или която и да е чужда държава. Това как кореспондира с вашите твърдения?

Джон Бренън: Не бих обърнал внимание на тези неверни твърдения. Още веднъж ще повторя – докладът ще включва всичко, което ние знаем за случилото се, какво сме успели да съберем като доказателства и каква е била целта на намесата.

Водещ: Ще стане ли ясно каква е връзката между Русия и „Уикилийкс”?

Джон Бренън: Няма да разкрия нищо предварително. В доклада обаче има много неща, които се изясняват.

Водещ: Някои висшестоящи представители на разузнавателните служби съобщиха, че не само Демократите са били хакнати, но и Републиканците. Вярно ли е? Ако е така, защо тези материали не изтекоха?

Джон Бренън: Още веднъж ще кажа, че няма да издам нищо от доклада. Има обаче активно събиране на данни от редица държава, чрез интернет. Не знам защо някой би си помислил, че е защитен от такъв тип атаки. Има събиране на данни, има и разкриване. Опитваме се да разберем какво правят тези хора, кой е отговорен за това, какви са намеренията им.

Водещ: Смятате ли, че мотивът на Русия е да помогне на Доналд Тръмп да спечели?

Джон Бренън: Това ще стане ясно в доклада.

Водещ: Ако ви попитам, дали щабът на Тръмп е бил хакнат, вие какво ще ми отговорите?

Джон Бренън: Ще отговоря, че трябва да попитате агенциите, които отговарят за вътрешното разузнаване и вътрешната сигурност.

Водещ: По целия свят има сгради с лика на Доналд Тръмп, много стоки с неговата марка. Сега, те обект на нападения ли са?

Джон Бренън: Има много неща, които са свързани със САЩ и правителството, някои от които са доста иронични. Името на Тръмп все по-често се използва, защото той е новият американски президент, все повече хора го свързват с Америка и правителството на страната. Според мен, трябва да бъдат взети много сериозни предпазни мерки на всички сгради, системи и мрежи, за да се предотвратят всякакви вреди.

Водещ: ЦРУ или някоя друга организация ли са виновни за случилото се? Някои носи ли отговорност за това?

Джон Бренън: В днешно време има толкова много начини да хакнеш някой компютър и да събираш информация. Надявам се, че новата администрация ще се занимае с този проблем, както направи Обама. Настоящото правителство се опита да защити дигиталната среда. Стана ясно колко сме уязвими на такъв тип атаки – независимо дали са свързани с набиране на информация, лични данни, отслабване на армията и т.н. Това е нещо, върху което ние като държава трябва да работим, за да се защитим. Държавите все още са много уязвими от талантливите хакери.

Водещ: Въпросът ми е, не трябваше ли разузнавателните служби да противодействат на това? Да го спрат?

Джон Бренън: Разузнавателните служби имат отговорността да осигурят сигурността на политиците и висшите чиновници. Това и правим. Опитваме се да обясним какви атаки можем да предотвратим. Много държави биха могли да създадат неприятности, чрез кибер атаки.

Водещ: Моят въпрос обаче е каква е вашата отговорност да предотвратите такива атаки?

Джон Бренън: Това не е само отговорност на разузнавателните служби. Отговорността е споделена между цялото правителство. Но не само. 85% от дигиталното пространство е притежание на частни компании. Способността на правителството да влияе върху такъв тип атаки, е силно ограничена. Затова е необходим консенсус, за да се определи каква ще бъде ролята на правителството, на правоприлагащата общност, какво ще прави ФБР. Ясно е обаче, че в 21 век този тип атаки ще бъдат използвани.

Водещ: ЦРУ и разузнавателните служби не подценяват ли Владимир Путин?

Джон Бренън: Да го подценяваме? Не, винаги сме смятали, че той е човек с отстояваща и агресивна позиция. Виждаме какво прави в Крим, Украйна и Сирия. Той играе по собствените си правила. Не мисля, че го подценяваме. Той се опитва да защити руските интереси там, където има политически вакуум и конфликти.

Водещ: Пропуснахте ли възможността Русия да се включи в сирийския конфликт?

Джон Бренън: Не, ние знаехме. От 50-60 години Русия инвестира в Сирия. Имат военни бази там, подкрепят режима на Башар Асад и т.н. Бяхме сигурни, че Русия няма да загърби дългогодишно сътрудничество, а ще инвестират в него. Водихме преговори, опитахме се да убедим Русия и другите, че Асад е част от проблема, а не решението. Те обаче решиха да удвоят силите, да използват най-модерните си оръжия. А опозицията – колкото и да е правилно желанието им да се бори с режима, в крайна сметка убиха много цивилни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук