Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за стартиране на проекта за построяването на стена по границата между САЩ и Мексико.

Само пет дни след встъпването си в длъжност новият републикански президент подписа и друг указ за по-строго прилагане на имиграционните закони в САЩ. Той предвижда да се ограничи достъпът до федерални средства за „градовете, които приемат незаконни имигранти“.

„Изграждането на стената не е само обещание от предизборната кампания, това е първият етап в правилна посока, за да се обезопаси наистина границата, която сега е рехава”, каза говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Аргументирайки решението си Тръмп подчерта, че „нация без граници не е нация“.

„От днес нататък САЩ поемат отново контрола върху своите граници“, каца той на церемония в министерството на вътрешната сигурност. „Имиграционните закони ще бъдат прилагани строго“, добави Тръмп.

Стената по границата с Мексико е на път да предизвика съдебни дела и дори международен скандал. Град Ню Йорк се закани да съди държавата. А сенатори призовават президента на Мексико да отмени визитата си в Съединените щати.

Планът на Доналд Тръмп за финансиране на стената по границата с Мексико, включва взимането на милиарди долари от федералната помощ, която получават големите градове в Америка. Ако това стане, някои кметове плашат със съд.

В допълнение, новият президент иска да вземе парите на точно тези градове, които отказват да депортират имигранти.

В Чикаго, където има и много българи без статут на легално пребиваващи, кметът каза, че е готов да загуби парите, но не и да депортира хора.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието осъди решението на Тръмп за изграждане на стена по границата между двете държави.

Представители на мексиканската опозиция настояват мексиканският държавен глава да отмени пътуването си и срещата с американския президент Доналд Тръмп като протест срещу проекта за стена по границата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук