Американският президент Доналд Тръмп представи номинацията си за овакантеното място в Конституционния съд. От Източното крило на Белия дом Тръмп обяви кандидатурата на Нийл Гoрсъч. Ако бъде одобрен от Сената, Гoрсъч ще заеме мястото на починалия консервативен съдия Антонин Скалия.

Горсъч е на 49 години и е съдия във федерален апелативен съд в Денвър, щата Колорадо. Тръмп обяви името му във вечерния праймтайм на американските телевизии.

От своя страна Нийл Горсъч заяви, че за него в чест и обеща да се придържа към принципа, че Конгресът, а не съдът пише законите.

След обявяването на номинацията му пред сградата на Конституционния съд във Вашингтон се стекоха група протестиращи.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси коментира за Си Ен Ен, че Тръмп е взел „много лошо решение“ като е избрал някой, който е на страната на корпорациите и който е враждебен към репродуктивните права на жените.

Повечето републиканци ценят у Горсъч стриктната му интерпретация на закона. Медии посочват, че кандидатът най-вероятно няма да се опитва да променя знакови интерпретации като тези за абортите и гей браковете.

След смъртта на Антонин Скалия през 2016-та Конституционният съд остана без решаващ глас. Президентът Барак Обама се опита да прокара своя кандидатура, но републиканците блокираха назначението му с мотива, че страната е в предизборна кампания и новият съдия трябва да бъде предложен от новата администрация.

Източник: БНР

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук