Върховната административна прокуратура поиска отмяна на новите цени на винетките, а решението на петчленения състав на Върховния административен съд (ВАС) ще стане ясно до месец.

В средата на юли първата инстанция отмени новата тарифа, одобрена с постановление на Министреския съвет от октомври 2915-та, след  жалба на неправителствени организации и граждани.  Мотивите бяха, че то е прието при пълна липса на обществено обсъждане. Между отделните ведомства не е имало съгласуване, както това се изисква от Устройствения правилник на Министерски съвет. Съдът отчете, че докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение на цената на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа.

Тричленен състав на ВАС отмени постановлението, а решението му беше оспорено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенция „Пътна инфраструктура“.Според тълкувателно решение на съда, ако ВАС окончателно отмени повишените цени, хората няма да могат да си получат парите за закупените винетки, тъй като не могат да претендират вреди за минал период.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук