Правителството на Борисов продължи политиката на хронично недофинансиране на основни звена в сектор за Национална сигурност. Премиерът отказа да извърши необходимите структурни и кадрови промени, като запази на висши ръководни длъжности компрометирани длъжностни лица от управлението на кабинета Орешарски, обслужващи интересите на големи играчи от сивата икономика. В МВР и другите структури на сектора не се прилагаше конкурсното начало при израстване в кариерата на служителите, което доведе до демотивация на честните и способните, поради липса на перспектива за развитие. В всички тези действия министър-председателят „приспа” системата с цел да не е способна да долавя сигналите за корупция. Това се казва в разпространена до медиите позиция на Демократи за силна България (ДСБ) за политиката на правителството на Бойко Борисов в сектора „Обществен ред и сигурност” за периода 2014-2016 година.

През целият период се наблюдаваше отсъствие на воля за пресичане, разкриване и наказване на организираната каналджийска дейност през границата на държавата. Корупционните вериги осигуриха сериозни доходи на части от организирана престъпност и създадоха среда за деморализация на служителите по опазването на границите.  Хаотичните действия по ограничаване на мигрантския процес и липсата на диалог с местните общности доведе до нагнетяване на напрежение, всяване на страх и популистко заиграване с хората от пограничните райони, посочват още от партията на Радан Кънев.

„Покровителят на кадрите на ДПС и БСП в МВР се нарича Бойко Борисов”, заяви в Народното събрание лидерът на ДСБ, където заедно със заместникът му Атанас Атанасов и колегата им Вили Лилков представиха оценката на партията. Според тях „кадровата търговия” е начинът на управление на системата. Според сините депутати недокомпектовката във вътрешното министерство ще попречи на обявените в последните дни мерки за борба с битовата престъпност, които предвиждат полицейско присъствие в почти всички населени места. Вили Лилков допълни, че за справяне с проблема е необходимо да бъдат дадени правомощия на самите кметове.

Кънев все пак отбеляза и успешно проведената от МВР политика по закона за електронното управление, личните документи и електронната идентификация, макар и след тежки дебати.

Преди дни лидерът на ДСБ отново атакува премиера Борисов, като заяви, че управляващите са подарили строителството на участък от магистрала „Хемус“ на съдружието Борисов – Пеевски, точно както преди една година“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук