Кирил Петков
Кирил Петков Снимка: Архив

Днес ще видите първата стъпка на един процес, който се казва обединението на добрите сили. Всички демократични общности, партии, хора с каузи, с идея България да бъде просперираща държава започваме голямото обединение. Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той присъства на националното съвещание на ДСБ, което решава за коалиция между ПП и ДБ за общо явяване на изборите.

Петков посочи, че през следващите три месеца процесът на обединение ще продължи като лавина.

“Надеждата на всички българи, че заедно можем повече, ще се случи през точно такива стъпки, които започваме днес. Тук сме, за да започнем този процес, който ще е много по-голям, отколкото сборът на няколко партии”, каза лидерът на ПП.

Според него добрите сили са се фрагментирали и сега те ще бъдат обединени. “Всички хора от задкулисието ще започнат да се страхуват”, добави Петков.

„Трябва да спрем да му обръщаме внимание на „борисовките“, защото тези „борисовки“ отвличат вниманието от важните неща“, коментира той пред журналисти относно коментари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за обогатяване от продажбата на оръжие за Украйна чрез посредници.

„Пълни глупости, ако трябва да отговоря директно“, добави Петков. Той подчерта, че целта на силите на промяната е в следващите три месеца не да се занимават с измислени скандали, които ГЕРБ непрекъснато произвеждат, а да се говори какво ще се направи за здравеопазването, за съдебната система, службите за сигурност, как българското образование ще се вдигне нагоре, защо бяха замразени пенсиите, защо не искаха да се внесе бюджет.

„Вече се усеща една различна сила, ние заедно, във втория мандат, написахме приоритетите за България в декларацията на акад. Денков. В сградата, където пише „Съединението прави силата“, той изчете всичките наши приоритети, програмите са ни идентични“, каза още Петков от трибуната на националното съвещание на ДСБ.

Той добави, че когато това се е случвало, е оглеждал залата, в ляво и в дясно, за да търси съмишленици.  Имало е пълна тишина – нито една критика, нито една теза за дускусия, нито един въпрос. Тогава му е станало ясно, че този лозунг е написан от нашите предци за хора, които са съмишленици, които знаят, че България има бъдеще.

„И ние осъзнахме, че трябва да се обединим с хора, които искат да изпълнят тази декларация, и тези хора бяха извън сградата, а не вътре“, каза още Петков.

По думите му затова тяхната задача през следващите месеци е да напълнят залата на НС с хора, които искат България да просперира и да върви напред. Трудната задача е да има мнозинството и тези цели да бъдат изпълнени.

„Ние, на национално ниво, усещаме силата, че заедно можем, но това трябва да го осъзнаят и хората по места. Ако тези хора се обединят с нас, тогава ние ще ги изненадаме и ще станем първа политическа сила и ще наложим правилата. Трябва да осъзнаем, че силата ни е в обединението и ако всички разберат това, то България може да е най-проспериращата и най-бързо растящата през следващите години“ добави Кирил Петков.

От своя страна лидерът на ДСБ Атанас Атанасов изрази очакване, че тъй като де факто предизборната кампания е започнала, тепърва ще извират все повече компромати от страна на ГЕРБ.

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов от своя страна каза, че успехът на следващите избори е да намерим онази формула на участие в тях, която да ни позволи да излъчим силно, демократическо и реформаторско управление.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук