Евродепутатите коментираха указа на американския президент Доналд Тръмп, с който се забранява достъпа до страната на граждани на седем държави. Голяма част от депутатите осъдиха ограниченията, като ги описаха като „като произволни и в разрез с основните ценности на западните демокрации, сред които свобода, недискриминация и солидарност”.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини приветства пояснението от страна на американските власти, че граждани на ЕС няма да бъдат засегнати от забраната за пътуване, дори и да имат гражданство на някоя от седемте страни.

 „Това обаче не променя цялостната ни оценка на указите. Европейският съюз няма да обърне гръб на нито един човек, който има право на международна защита. Това е нашата позиция”, допълни Могерини.

Лидерът на групата ЕНП Манфред Вебер също коментира темата.

„Ние искаме диалог.  Доналд Тръмп заяви, че се бори с незаконната миграция и радикалния ислямизъм – ние подкрепяме това. Но забраната за пътуване не е същото. Генерализираното съмнение спрямо държави и хора води до ксенофобия. САЩ винаги е била държава на свободата и основните права, а сега Тръмп позволява мъченията. Чрез такива действия самата държава се превръща в престъпник”.

Джани Питела обяви, че подобни разпоредби са нападение срещу европейската правна култура и основни ценности. Тя допълни, че трябва да  бъде предотвратено посещение на американския президент на територията на ЕС, докато неговата забрана е в сила. „Нашите врати са затворени за него!“, допълни Питела.

Лидерът на ЕОЛ/ЕСА Габриеле Цимер също изрази своето възмущение от указа на Тръмп.

 „Нека изправим своите ценности срещу презрението на Тръмп, нека покажем чрез миграционна политика, характеризирана от солидарност, че хората, които търсят закрила, не са в основата на всичко зло… Какво щеше да се случи с европейските демокрации след войната, ако бежанците от нацизма не бяха намерили убежище?“

Найджъл Фараж каза, че в САЩ един истински, избран демократ прави това, за което е избран. Той описа европейските оплаквания като „доказателство за антиамериканизма на ЕС“ и предложи Тръмп да бъде поканен в Парламента за „открит диалог“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук